Nieuw stelsel mestafzet en -verwerking 2013

Het nieuwe stelsel van verantwoorde mestafzet en verplichte -werking wordt volgend jaar ingevoerd. De ministerraad stemt in met de daarvoor noodzakelijke wijziging van de Meststoffenwet.

Veehouders mogen straks niet meer mest produceren dan ze op eigen grond en via vaste contracten kwijt kunnen. Overschrijdt een boer die hoeveelheid dan wordt hij verplicht een deel van zijn overschotmest te verwerken tot een product dat geen dierlijke mest meer is. Te denken valt aan kunstmestvervangers.

Een andere optie is mest te exporteren, al dan niet na bewerking. De bedoeling is hierdoor een duurzaam evenwicht te realiseren tussen mestproductie en -afzet.

Onvoldoende uitdagend

Het systeem is uitgewerkt in overleg met LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Het kabinet vindt dat het huidige systeem van productierechten voor dieren het bedrijfsleven onvoldoende uitdaagt. Maar ook te weinig impulsen biedt voor innovatie op het vlak van milieu en duurzaamheid.

Het nieuwe stelsel treedt op 1 januari 2013 in werking. De omvang van het te verwerken deel van de mest wordt bepaald door EL&I-staatssecretaris Henk Bleker. Hij informeert de Tweede Kamer in april/mei over de percentages voor 2013.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer