Energieneutraal+mest+drogen+een+kunst
© Nieuwe Oogst

Energieneutraal mest drogen een kunst

Run2You verwerkt in Wouterswoude op jaarbasis zo’n 25.000 ton steekvaste dierlijke mest tot een geperste mestcompostkorrel. Dat gebeurt zonder subsidie en bijna geen input van energie.

'Mest is geen probleem. Binnen 10 à 15 jaar is het geld waard, net als vlees, melk en eieren', zegt Jan Scherff, Brabander en mede-initiatiefnemer van Run2You.

Het mestverwerkende bedrijf is gevestigd in Noordoost-Friesland, in een regio waar maar weinig bedrijven zitten met een mestoverschot. 'In Brabant is het lastig om een plek te vinden waar je zoiets kunt beginnen', zegt Scherff.

Nieuwe fabriek

Nu rijden dagelijks 3 à 4 vrachtwagens, met in totaal zo’n 100 ton mest, van Brabant naar Noordoost-Friesland. Ongeveer 80% van de mest die we verwerken komt uit Brabant.

Scherff: 'Het uiteindelijke doel is om op deze locatie 100% mest uit het Noorden te verwerken en in Brabant een nieuwe fabriek te bouwen. Een nieuwe fabriek kost zo’n € 16 miljoen.'

Natuurkundig spelletje

Het bijzondere aan de mestverwerkingsfabriek is dat de compostering weinig energie gebruikt. 'Het drogen van de mest gebeurt energieneutraal. Dat is een kunst, een natuurkundig spelletje', zegt Scherff.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer