Werk+aan+de+mineralenwinkel
© Jos Thelosen

Werk aan de mineralenwinkel

Lokale, regionale en bovenregionale initiatieven moeten van de grond komen om mineralen uit drijfmest tot waarde te brengen. De route en richting is goed. Het is slechts 1 puzzelstukje op weg naar duurzame veehouderij.

'En deze inspanning kan de veehouderij niet alleen doen. De hele keten moet met vereende kracht meehelpen, net als overheden en ngo's zoals nu coalitiepartner Natuur & Milieu.'

Frits Mandersloot, themacoördinator verduurzaming bij LTO, zei dit vanmiddag tijdens de persbijeenkomst over de integrale visie duurzame drijfmestverwaarding van LTO Nederland, Natuur & Milieu en het ministerie van EL&I.

Ton van Korven (LTO) vertelde dat in Nederland zo'n 65 miljoen ton drijfmest met waardevolle mineralen per jaar is te verwaarden. 'We moeten er op een slimme en verantwoorde manier mee omgaan, op weg naar een groene economie.'

Kritisch meekijken

Sijas Akkerman van Natuur & Milieu: '4 miljoen leden van maatschappelijke organisaties kijken kritisch naar de agrarische sector. Wij willen dat het mineralenprobleem opgelost wordt, maar veehouders dienen wel binnen de milieugebruiksruimte te blijven.'

Op co-vergisting als duurzame verwaardingsroute zou Akkerman niet inzetten. Ook is er veel werk aan de winkel om te innoveren en om een duurzame afzetmarkt voor te exporteren mineralen te creëren. 'Het besef bij de sector is er. De richting en route is goed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer