Kruiskop

Op het moment dat ik dit schrijf (altijd 5 dagen voor plaatsing) wordt een extreem koude week verwacht. Als u dit leest, kan dat zijn na het ontdooien van de waterleiding of na het maaien van het gras.

Kruiskop
© Nieuwe Oogst

In het laatste geval heb ik zojuist voor niets de ventilatiegaten in de kruipruimte dichtgestopt met noppenfolie. Kruiskopschroevendraaier mee om de roostertjes los te draaien en dat ging met 3 schroefjes goed. Het vierde schroefje had kruis noch gleuf (excusez le mot). Er restte slechts een uitgesleten gat.

Ik naar de schuur waar Gert iets technisch aan het doen was. 'Gert, heb je iets voor dolgedraaide schroeven?' Gert reikt me een tangetje aan. 'O nee, ik zeg het verkeerd. Ik bedoel dat er een gat in de schroef zit.' 'Dat kan niet', zegt Gert, 'dan heb je gewoon een grotere kruiskop nodig.' 'Nee Gert, ik heb geen grip.' 'Doe maar een grotere schroevendraaier.'

Nijdig doch volgzaam probeer ik de grotere kruiskop. Niks, alleen maar slijpsel. Dan maar de beuk erin. Ik zet de kruiskop tussen muur en rooster, wrik en hij knapt los. Folie in het gat en klaar. In de schuur laat ik Gert het kapotte rooster met 1 schroef en 1 plug zien. 'Zie je, hij wilde er niet uit.'

'Aha, het was de plug!', zegt Gert wijsneuzerig. 'Nee, de schroef! Maar ga vooral zo door want ik moet nog een stukkie voor Nieuwe Oogst inleveren.' 'Ik zeg niks meer, want ik wil helemaal niet in Nieuwe Oogst', poepert Gert. 'Je moet en ik ga zelf ook. Met mijn wat-wil-je-eten-gedoe…' Gert grinnikt.

Deze week was ik weer stom. Zoals in alle 1352 weken ervoor. Ik vraag Gert waar hij trek in heeft. En zoals in alle 1352 weken ervoor antwoordt Gert dan: 'In jou!' Dan maakt mijn hart een klein sprongetje. Maar dat hoeft hij niet te weten, dus zucht ik: 'Nee, dat bedoel ik niet. Wat wil je éten?!'

Dan noemt Gert wortels. Maar het kan ook nasi, vis, sla, prei uit de oven, spruitjes met shoarma en krieltjes uit de wok, pastasalade, gadogado, 'ouderwetse' witlof (gewoon gekookt met een papje) of met ham en kaas, tagliatelle met groene asperges, of bietjes met een bal zijn. Bloemkool zal hij niet noemen, want dat vindt ie niet zo lekker.

Maar wat hij ook voorstelt, áltijd heb ik commentaar: 'Hebben we net gehad, heb ik geen trek in, te veel werk.' Rollend met de blauwe ogen poepert hij dan: 'Waarom vráág je het dan!' Ik weet het niet. Ik weet het écht niet! Vorige week wees hij me er weer op en dus wilde ik het deze keer goed doen.

Na mij had Gert trek in gebakken piepers met sla. Zonder commentaar en vastberaden ging ik naar de super. Als Gert om 6 uur de keuken binnenkomt, kijkt hij verbaasd naar de rode juspan op het fornuis. 'Ja, weet je Gert: gebakken aardappels zijn handiger voor mórgen als ik uit mijn werk kom. Nu had ik tijd voor een lekkere stoofschotel', leg ik uit. Daar krijg je toch een kruiskop van.

Margriet Paarlberg

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer