%27Open+grenzen+van+enorm+belang%27
© Persbureau Noordoost

'Open grenzen van enorm belang'

Minister Maxime Verhagen van EL&I steunt de inzet van de Wereldhandelsorganisatie tegen protectionisme. ‘Juist voor een land als Nederland, dat zijn geld voor een groot deel met export verdient, zijn open grenzen van enorm belang.’

Ministers Uri Rosenthal en Maxime Verhagen en staatssecretaris Ben Knapen spraken vrijdag met Pascal Lamy, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De WTO is van belang voor een goede wereldhandel.

WTO-regels kunnen een terugval naar protectionisme helpen voorkomen. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft daar groot belang bij.

Stabiliteit

Rosenthal benadrukte dat handel ook belangrijk is voor vrijheid en stabiliteit in de wereld. ‘Economische groei, stabiliteit en de rechtsstaat gaan hand in hand. Handel levert daarbij een belangrijke bijdrage.’

Minister Verhagen drong er bij Lamy op aan te zoeken naar manieren om markten te openen nu de WTO-onderhandelingen geen voortgang boeken. Hij zei dat ook moet worden gesproken over maatschappelijk verantwoorde handel, bijvoorbeeld over betere arbeidsomstandigheden.

Ontwikkelingslanden

Lamy en Knapen spraken over de bijdrage die handel kan leveren aan ontwikkeling. ‘Dat vereist markttoegang voor producten en diensten uit ontwikkelingen en versterking van de capaciteit van ontwikkelingslanden’, zei Knapen.

Dit principe heet Aid for Trade. De WTO speelt een belangrijke rol als aanjager van Aid for Trade. ‘Daarom heb ik vandaag besloten het Netherlands Trainee Programme voor beleidsmakers in ontwikkelingslanden te blijven steunen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer