'Boeren op grond in buitenland biedt kansen'

Nederlandse bedrijven die investeren in landbouwgrond in het buitenland moeten zich bewust zijn van hun rechten en verantwoordelijkheden. Zo kunnen ze negatieve effecten zoveel mogelijk voorkomen.

%27Boeren+op+grond+in+buitenland+biedt+kansen%27
© Nieuwe Oogst

Dat schrijft Henk Bleker, staatssecretaris van EL&I, in een brief aan de Tweede Kamer. Dit naar aanleiding van een nota van het LEI over het areaal landbouwgrond dat Nederlandse bedrijven en investeerders in het buitenland hebben.

Groot aantal landen

Uit de nota het LEI blijkt dat Nederlandse bedrijven en investeerders in een groot aantal landen gebruik maken van landbouwgrond. Boeren en tuinders die land aankopen of pachten in het buitenland, hebben vaak primaire productie als kernactiviteit.

De overheid wil voorkomen dat landverwerving voor het land negatieve gevolgen heeft voor de lokale bevolking. In de brief wijst Bleker ook op de positieve aspecten.

Voedselzekerheid

‘De stijgende mondiale vraag naar landbouwproducten biedt kansen voor vergroting van de economische zelfredzaamheid van ontwikkelingslanden. Slim gebruik maken van buitenlandse kennis en investeringen is daarbij essentieel’, schrijft Bleker.

Investeringen in landbouwgrond door buitenlandse bedrijven kan volgens de staatssecretaris bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de lokale landbouwsector en de voedselzekerheid verhogen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer