Meldplicht Schmallenberg-virus uitgebreid

De meldplicht van het Schmallenberg-virus wordt morgen uitgebreid met alle vondsten van een virusbesmetting op basis van (bloed)monsteronderzoek.

Het beschikbaar komen van een aanvullende testprocedure vormt volgens het ministerie van EL&I de aanleiding daarvoor. Die biedt veehouders de mogelijkheid om bloed van hun dieren te laten onderzoeken op de aanwezigheid van het Schmallenberg-virus.

Tot nu toe gold de meldplicht alleen voor de zichtbare (klinische) verschijnselen die kunnen wijzen op aanwezigheid van het virus, namelijk misvormde nieuwgeboren herkauwers.

Klinische verschijnselen

De kans dat het Schmallenberg-virus op dit moment nog in bloed van volwassen dieren wordt aangetroffen is overigens klein, stelt het ministerie. De klinische verschijnselen die nu in Nederland bij herkauwers worden waargenomen zijn het gevolg van een infectie die al enkele maanden geleden plaatsvond.

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer