Franse melkproductie stijgt met 3,4 procent

De melkproductie in Frankrijk is in mei met 3,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Franse statistiekbureau Agreste. De totale hoeveelheid melk die werd opgehaald in de eerste vijf maanden van dit jaar ligt nog wel 0,6 procent lager dan vorig jaar in dezelfde periode.

Franse+melkproductie+stijgt+met+3%2C4+procent
© Twan Wiermans

De prijs van gangbare melk daalde in mei met 59 cent naar gemiddeld 48,66 euro per 100 liter. De melkprijs ligt 7,2 procent hoger dan een jaar eerder. In mei 2024 lag de melkprijs in Frankrijk voor gangbare melk gemiddeld op 45,38 euro per 100 liter. Voor biologische melk werd in mei in Frankrijk gemiddeld 50,25 euro uitgekeerd. Dat is 8,1 procent hoger dan vorig jaar.

Biologische melk was goed voor 5,3 procent van de totale melkproductie in mei. Het aandeel melk dat is geproduceerd onder een beschermde oorsprongsbenaming (AOP/IGP) bedroeg 17,1 procent. In Frankrijk is het aandeel melk met een beschermde oorsprongsbenaming traditioneel hoog. Bij de AOP-producten moet de melk uit dezelfde regio komen als waarin het product, zoals brie, wordt gemaakt. Bij IGP zijn de eisen minder streng en mag melk voor het streekproduct ook (deels) uit een andere regio komen.


Frankrijk blijft achter

De ontwikkeling van de melkproductie in Frankrijk blijft wat achter bij de Europese ontwikkeling. Van januari tot en met april 2025 werd er in de Europese Unie als geheel 2,1 procent meer melk geproduceerd, terwijl de productie in Frankrijk in deze maanden kromp. In april lag de melkproductie 2,2 procent lager dan in april 2024. Dat gold ook voor Duitsland (-1,8 procent) en beperkt voor Nederland (-0,1 procent). De grote stijgers in Europa waren in april Ierland (+7,9 procent) en Polen (+5 procent).

In mei daalde de productie van verpakte melk in Frankrijk fors ten opzichte van een jaar eerder (-7,2 procent). Ook de productie van yoghurt en zuiveldesserts daalde (-0,9 procent), evenals de productie van kaas (-0,4 procent). De daling bij kaas komt vooral door vermindering van de productie van zachte kazen (-5,1 procent).

De inzameling van geitenmelk daalde in mei met 1,2 procent, terwijl de productie van schapenmelk met 1,9 toenam in vergelijking met mei 2024.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    29° / 15°
    30 %
  • Zondag
    24° / 17°
    70 %
  • Maandag
    21° / 14°
    95 %
Meer weer