Cijfers fosfaat- en stikstofproductie eerste kwartaal geven vertekend beeld

De cijfers over de fosfaat- en stikstofexcretie van het eerste kwartaal van 2025 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven een vertekend beeld. Voor rundvee zijn recente cijfers van 1 april 2025 over aantallen dieren gebruikt. Voor de andere diercategorieën zijn nog de aantallen van peildatum 1 april 2024 gebruikt. Dat geeft vooral voor pluimvee en varkens een vertekend beeld.

Cijfers+fosfaat%2D+en+stikstofproductie+eerste+kwartaal+geven+vertekend+beeld
© Twan Wiermans

Op basis van de twee verschillende peildata komt het CBS uit op 142,7 miljoen kilo fosfaat en 433,7 miljoen kilo stikstof. De stikstofuitstoot komt daarmee in totaal wel uit onder het nieuwe plafond van 440 miljoen kilo stikstof. De totale fosfaatuitstoot ligt met 142,7 miljoen kilo nog wel boven het plafond van 135 miljoen kilo voor alle veehouderijsectoren samen.

Uit de gepresenteerde cijfers lijkt het alsof de varkenshouderij meer excretie heeft in het eerste kwartaal van 2025 dan in het laatste kwartaal van 2024. Ook lijkt het alsof de uitscheiding van fosfaat en stikstof niet of nauwelijks verschilt van het jaargemiddelde van 2024. De stikstofuitscheiding zou in het eerste kwartaal van dit jaar gelijk blijven aan de uitscheiding van het hele jaar 2024 en uitkomen op 80,1 miljoen kilo, terwijl die in het laatste kwartaal van 2024 nog 79,1 miljoen kilo was.

De fosfaatuitscheiding zou in het eerste kwartaal op 32,3 miljoen kilo liggen, terwijl die in het laatste kwartaal op 31,7 miljoen kilo ligt. Ze komen dan beide ruim boven de per 2025 sterk verlaagde plafonds uit van 70,3 miljoen kilo stikstof en 27,8 miljoen kilo fosfaat.


Dieraantallen

Dat de prognose van het eerste kwartaal zo hoog uitvalt, komt omdat er gebruik is gemaakt van de dieraantallen van 1 april 2024. Volgens een woordvoerder van het CBS waren de cijfers over de voorlopige dieraantallen van 1 april 2025 pas twee weken na het maken van de prognose van de fosfaat- en stikstofuitscheiding bekend. Bij de volgende kwartaalberekening wordt dan wel rekening gehouden met de lagere dieraantallen.

Bij de prognose van het eerste kwartaal is dus geen rekening gehouden met het effect van de varkenshouders die deelnemen aan de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of Lbv-plus. 'We betreuren deze berichtgeving', zegt voorzitter Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). 'Het geeft een sterk vertekend beeld waardoor het lijkt alsof we de doelstellingen voor 2025 niet gaan halen.'


Afroming moet stoppen

De verlaging van het sectorplafond voor fosfaat en stikstof in 2025 blijft volgens Verriet buitenproportioneel. 'Maar we nemen onze verantwoordelijkheid. We gaan ervan uit dat we onze plafonds dit jaar behalen door de verwachte reductie met bedrijfsbeëindiging in de varkenshouderij, autonome ontwikkelingen, vakmanschap en voerefficiëntie. We vinden daarom ook dat de afroming van rechten moet stoppen.'

Voor de pluimveesector geldt hetzelfde. De prognose van het eerste kwartaal van 205 ligt op 20,8 miljoen kilo fosfaat en 47,8 miljoen kilo stikstof, gelijk aan de cijfers over de fosfaat- en stikstofuitstoot van 2024. Ook voor pluimvee geldt dat de werkelijke productie lager zal liggen door de bedrijven die hun productie beëindigen in het kader van een van beide Lbv-regelingen.

Door de stoppende bedrijven zal de pluimveesector met zekerheid uitkomen onder de nieuwe plafonds van 20,3 miljoen kilo fosfaat en 48,4 miljoen kilo stikstof. Afroming van pluimveerechten moet in de ogen van voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP dan ook per direct stoppen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer