FAO: iets meer vlees en zuivel, minder suiker

De wereldwijde productie van vlees en zuivel neemt iets toe, terwijl de hoeveelheid geproduceerde suiker afneemt. Deze verwachting publiceert de wereldvoedselorganisatie FAO in de jaarlijkse herfstprognose voor voedingsmiddelen.

FAO%3A+iets+meer+vlees+en+zuivel%2C+minder+suiker
© Twan Wiermans

Volgens de FAO stijgt de wereldwijde productie van de meeste basisvoedingsmiddelen. Daarbij tekent de wereldvoedselorganisatie wel aan dat de productie kwetsbaar blijft voor weerrisico's en toenemende geopolitieke spanningen.

De zuivelproductie groeit wereldwijd met 1,5 procent naar 981,1 miljoen ton. Daarmee is de groei wat sterker dat de FAO een half jaar geleden voorspelde. Vooral in India, Pakistan en China gaat de productie omhoog. In die landen worden meer koeien gehouden om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar zuivel.

Positief noemt de FAO ook de productievooruitzichten in de Europa, Zuid-Amerika en Oceanië. In Noord-Amerika wordt rekening gehouden met een productiedaling als gevolg van minder koeien en lagere productiecijfers per dier.


China remt varkensproductie

De vleesproducenten maken zich op voor een groei van 1,4 procent naar 373,4 miljoen ton karkasgewicht. Deze groei is ook wat sterker dan een half jaar geleden werd voorspeld. Het gaat daarbij vooral om meer pluimvee- en rundvlees.

De productie van varkensvlees valt groter uit dan een half jaar geleden voorspeld, maar blijft al met al toch iets achter bij 2023. Dat komt met name omdat China de productie remt om de winstgevendheid van de varkenshouderij wat op te krikken. De productie van lamsvlees zakt de laatste maanden wat in en stabiliseert daarmee op het niveau van vorig jaar.


Suikerproductie daalt

De wereld produceert volgens de FAO-prognose 180,3 miljoen ton suiker in 2024-2025. Dat is 1,1 procent minder dan de grote oogst in het vorige seizoen. Deze daling is hoofdzakelijk toe te schrijven aan droogte in Brazilië die de oogst daar drukt. In Thailand, China, de Europese Unie en Mexico wordt een grotere productie verwacht.

Hoewel de suikerconsumptie in West-Europa onder druk staat, wordt wereldwijd een groei verwacht van 1,2 procent. Bevolkingsgroei zorgt voor een grotere behoefte aan suiker in Afrika. In Azië is onder invloed van bevolkingsgroei en verstedelijking grote vraag naar suiker in de voedingsmiddelenindustrie.

Ondanks een geringere productie nemen de suikervoorraden toe. De prognose gaat uit van een plus van 1,5 procent naar 122,3 miljoen ton. Dat komt vooral omdat er minder suiker beschikbaar komt voor export uit Brazilië en India. Daar staat ook een geringere vraag uit Mexico en de Verenigde Staten tegenover.

De productie van tarwe en andere granen zal wat dalen ten opzichte van het hoge niveau in de afgelopen twee jaar. De productie blijft desondanks groter dan de consumptie van granen, verwacht de FAO. Een lichtpuntje ziet de organisatie in de rijstproductie die in het seizoen 2024-2025 een nieuw record lijkt te boeken. De FAO verwacht dat mede daardoor de consumptie van rijst met 1,5 procent toeneemt, terwijl het graanverbruik licht afneemt.


Uitgaven aan import

De wereldwijde uitgaven aan de import van voedingsmiddelen stijgen volgens de FAO met 2,2 procent tot 2 biljoen dollar, omgerekend 1.900 miljard euro. Vooral cacao, koffie en thee zijn duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast moet er meer worden betaald voor importgroenten en -fruit, meldt de wereldvoedselorganisatie in de Food Outlook die twee keer per jaar wordt uitgegeven.

De uitgaven aan geïmporteerde cacao, koffie en thee nemen volgens de schatting van de wereldvoedselorganisatie met 23 procent toe ten opzichte van 2023. Daarmee zijn deze drie producten goed voor ruim de helft van de totale verhoging van de wereldwijde importwaarde aan voedingsmiddelen.


Slechte weersomstandigheden

Slechte weersomstandigheden en logistieke problemen zijn de veroorzakers van de prijsstijgingen bij cacao, koffie en thee. Cacaoprijzen stegen tot bijna vier keer zo hoog als het gemiddelde niveau in de afgelopen tien jaar. De koffieprijzen verdubbelden. Theeprijzen stegen met 15 procent ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

De prijsstijgingen komen voor een belangrijk deel voor rekening van landen met een hoog inkomen. Landen met een laag inkomen profiteren juist van dalende kosten voor de import van graan en oliehoudende zaden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    60 %
  • Zondag
    9° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
Meer weer