John Ramaker

John Ramaker

John Ramaker is redacteur Markt bij Nieuwe Oogst.

Contact

Artikelen door John Ramaker

Franse aardappelverwerking sterk in opmars

Akker- & Tuinbouw

De aardappelverwerkers in Frankrijk hebben in de eerste drie kwartalen van het seizoen 2024-2025 in totaal 1,6 miljoen ton aardappelen verwerkt. Dat komt neer op een groei van 23 procent ten opzichte van het voorafgaande seizoen.

Nieuwe suikerbietenrassen zetten grote stap voorwaarts

Akker- & Tuinbouw

Nieuwe robuuste suikerbieten met een hogere resistentie zijn duurder, maar ze zijn hun geld dubbel en dwars waard. Naast besparing op middelen lijken enkele nieuwkomers ook een flinke vooruitgang in financiële opbrengst op te leveren.

Kleiner budget resulteert in lagere vergoeding schoolfruit

Akker- & Tuinbouw

Het budget voor schoolfruit in 2025-2026 is verlaagd naar 5,5 miljoen euro. Dit heeft tot gevolg dat de vergoeding voor leveranciers wordt verlaagd naar 22,8 cent per portie fruit.

Biobest versterkt zich met technologie van Ecoation

Akker- & Tuinbouw

Biobest neemt belangrijke technologie en personeel over van Ecoation Innovative Solutions. Het bedrijf versterkt daarmee de positie in geautomatiseerde oplossingen in geïntegreerde gewasbescherming (IPM).

Aandeel dierlijke producten in voeding stijgt 6 procent

Economie

Het aandeel dierlijke producten in de totale voeding stijgt in tien jaar met 6 procent. Dat voorspellen wereldvoedselorganisatie FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in hun gezamenlijke vooruitblik voor de...

Vooruitzichten houden tarweprijzen onder druk

Akker- & Tuinbouw

De graanoogst is dit jaar extreem vroeg van start gegaan. In het zuidwesten van Nederland is begin deze maand al een begin gemaakt met de tarweoogst. Ook elders in Europa loopt de oogst een flink eind voor op het normale schema.

IGC verwacht grootste graanoogst ooit

Akker- & Tuinbouw

Recordoogsten aan tarwe en korrelmais leiden dit jaar naar verwachting tot de grootste graanoogst ooit. Dat voorspelt de internationale graanraad IGC.

Uienexport beleeft op een na beste seizoen

Akker- & Tuinbouw

De uienexport in het seizoen 2024-2025 komt uit op 1,24 miljoen ton. Daarmee hebben de exporteurs het afgelopen jaar het op een na beste seizoen gehad, blijkt uit cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Frankrijk stelt aardappelareaal fors naar boven bij

Akker- & Tuinbouw

Frankrijk teelt dit jaar op 195.987 hectare consumptieaardappelen in het middenlate segment en voor de bewaring. Dat blijkt uit een nieuwe raming van het statistiekbureau Agreste van het Franse ministerie van Landbouw. Daarmee voorspellen zij een...

Trekker is gemiddeld 33 jaar oud

Mechanisatie

De gemiddelde trekker in Nederland bestaat 33 jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het Nederlandse motorvoertuigenpark.

Groei sierteeltexport neemt iets af

Akker- & Tuinbouw

De groei van de sierteeltexport is in juni iets afgezwakt. In de eerste vijf maanden van dit jaar bedroeg de toename 3,1 procent. Na zes maanden is dat gezakt naar een plus van 2,7 procent.

Rabobank ziet fruitprijzen voorlopig niet dalen

Akker- & Tuinbouw

Fruitprijzen zijn sinds 2020 sterk gestegen en het is onwaarschijnlijk dat ze in de nabije toekomst dalen. Dat stelt Rabobank in een rapport over de wereldwijde fruitmarkt.

Kopers wachten op stabielere uienmarkt

Akker- & Tuinbouw

De plantuiennotering op de regionale beurs Zuid (voorheen beurs Goes) daalt met gemiddeld 6 euro naar 18 tot 22 euro per 100 kilo af land. In een rustige markt gaat de prijsvorming daarmee stevig omlaag.

Nieuwe zaadbehandeling bieten biedt meerwaarde

Akker- & Tuinbouw

De nieuwe zaadbehandeling Buteo Start heeft zeker meerwaarde, zegt onderzoeker Elma Raaijmakers van onderzoeksinstituut IRS. Ze hoopt dat het zaadbehandelingsmiddel beschikbaar komt vanaf de vroegbestelling van suikerbieten die eind augustus begint.

'Vezelgewas op 80.000 hectare van stoppers lost stikstof- en CO2-probleem op'

Akker- & Tuinbouw

Zo'n 20 procent minder vee en op vrijkomende grond 80.000 hectare vezelgewassen verlossen Nederland van de stikstof- en CO2-problemen. Dat is in de kern de boodschap die Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie (SRCE) Steven van Eijck...

Amerika krijgt meer grip op Noordwest-Europese frites

Akker- & Tuinbouw

Een groter deel van de Noordwest-Europese fritesproductie komt in Noord-Amerikaanse handen. Dat is het gevolg van de overname van de Belgische fritesgigant Clarebout door het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern J.R. Simplot.

Copa-Cogeca: graanoogst blijft in 2025 ondermaats

Akker- & Tuinbouw

Hoewel de graanoogst in de Europese Unie (EU) aanzienlijk beter is dan vorig jaar, blijft er sprake van een productie die ondermaats is. Dat stelt de Europese vereniging van boeren en landbouwcoöperaties Copa-Cogeca.

Telers zien Frans aardappelareaal 10 procent groeien

Akker- & Tuinbouw

Nieuwe telers laten het Franse areaal consumptieaardappelen dit jaar toch flink toenemen. Dat meldt producentenorganisatie UNPT.

Sierteeltexport groeit 3 procent

Akker- & Tuinbouw

De exportwaarde van de Nederlandse sierteeltproducten is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 3,1 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode van 2024. Dat meldt Wageningen University & Research op basis van gegevens uit het...

Vroege plantuien starten op iets hoger prijsniveau

Akker- & Tuinbouw

Vroege plantuien trappen het seizoen 2025-2026 af met iets hogere prijzen dan vorig jaar. De eerste notering is door beurs Zuid (voorheen Goes) vastgesteld op gemiddeld 26 euro per 100 kilo, tegen 23,50 euro vorig jaar.

Vroege aardappelen beginnen seizoen met zeer lage prijs

Akker- & Tuinbouw

De eerste vroege aardappelen worden verhandeld op een heel laag prijsniveau. Daarmee begint het nieuwe seizoen zoals het oude eindigt.

Voedingsconcern Efko ziet toekomst in zoete eiwitten als suikervervanger

Akker- & Tuinbouw

De Russische voedselproducent Efko bouwt in de regio Belgorod in Zuid-Rusland een fabriek voor de productie van zoete eiwitten die als suikervervanger op de markt worden gebracht. Eind dit jaar moet het complex klaar zijn voor grootschalige...

Belgische aardappelverwerker maakt pas op de plaats in onzekere fritesmarkt

Akker- & Tuinbouw

De meeste aardappelverwerkers in België hebben dit jaar gekozen voor een status quo in aanlevering en contractering van aardappelen. Dat meldt CEO Christophe Vermeulen van de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking...

Russisch landbouwministerie rekent op meer tarwe dan analisten

Akker- & Tuinbouw

Het Russische ministerie van landbouw gaat er nog steeds van uit dat de graanoogst 90 miljoen ton tarwe gaat opleveren. Dat meldt persbureau Interfax op basis van uitspraken van minister Oksana Lut.

Beurs Zuid noteert eerste vroege plantuien

Akker- & Tuinbouw

Vroege plantuien beginnen het nieuwe seizoen met prijzen van 22 tot 30 euro per 100 kilo. Dat blijkt uit de eerste notering van beurs Zuid (Goes) voor het seizoen 2025-2026.

Areaal zetmeelaardappelen groeit in Drenthe en Overijssel

Akker- & Tuinbouw

Het areaal zetmeelaardappelen in Drenthe en Overijssel is toegenomen. Daarmee keren deze provincies de tendens. In de afgelopen vier jaar hadden zij namelijk te maken met een afname van de teelt.

FAO verhoogt oogstraming voor tarwe naar 805 miljoen ton

Akker- & Tuinbouw

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft de oogstraming voor de wereldwijde tarweproductie verhoogd naar 805,3 miljoen ton. De raming loopt daarmee weer wat meer in de pas met de voorspellingen van andere instanties.

Zuiden vervangt mais en bieten voor aardappelen, tarwe en uien

Akker- & Tuinbouw

Zuid-Nederland heeft mais en bieten dit jaar uit het bouwplan gehaald. De ontstane gaten zijn ingevuld met tarwe, aardappelen en zaaiuien. Dat blijkt uit regionale cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd op basis...

Hogere prijs voor vlees laat voedselprijsindex stijgen

Economie

Vlees is in de afgelopen 35 jaar niet zo duur geweest als nu. Die prijsstijging heeft ook gevolgen voor de voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Strohandel komt extreem vroeg op gang

Akker- & Tuinbouw

Door de vroege start van de graanoogst komt ook de strohandel al op gang. De prijzen van gerststro liggen op een normaal niveau, tarwestro brengt iets meer op dan gemiddeld.

Voorspellingen gaan uit van normale perenoogst

Akker- & Tuinbouw

Optimistische geluiden over de perenoogst dit jaar tijdens de perenconferentie Interpera in Hasselt. De belangrijkste perenlanden in de Europese Unie gaan uit van een normale oogst. Bezorgdheid is er ook; er zijn volop knelpunten.

Hagel en storm veroorzaken schade in grensgebied

Algemeen

In gewassen langs de grens met Duitsland hebben hagel en storm woensdagavond schade aangericht. De verzekeraars ontvingen tientallen meldingen.

Zeldzaam grote prijsdaling bij vleesvarkens

Veehouderij

De slachterijen hakken deze week in de varkensprijs met een zeldzaam grote prijsverlaging. Nadat de varkensprijs in Duitsland met 15 eurocent kelderde, halen Nederlandse slachterijen 12 tot 13 cent van hun kiloprijzen af.

Uienteelt neemt sterk toe in zuiden

Akker- & Tuinbouw

Het nieuwe record in het Nederlandse uienareaal komt tot stand door uitbreiding van de teelt in Zuid-Nederland. Dat valt op te maken uit de regionale cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Prijsval bij aardappelen heeft weinig invloed op poolresultaat Aviko

Akker- & Tuinbouw

De ongekende prijsval bij aardappelen dit voorjaar heeft slechts beperkt invloed gehad op de resultaten van de aardappelpools bij fritesconcern Aviko. Dat meldt directielid Agro en Supply Chain Dick Zelhorst.

Duitse consument koopt steeds prijsbewuster

Economie

De Duitse consument hecht steeds meer waarde aan de prijs. Dat blijkt uit consumentenonderzoek dat PanelWizard heeft uitgevoerd in opdracht van ABN Amro.

Duitse boeren verwachten gemiddelde graanoogst

Akker- & Tuinbouw

De Duitse boerenbond DBV verwacht dit jaar een gemiddelde oogst. De bond merkt daarbij op dat er regionaal sprake is van grote verschillen.

Minder mais, zomergraan en bieten

Akker- & Tuinbouw

Een uitbreiding in wintertarwe en consumptieaardappelen resulteert in een krimp in mais, zomergraan en suikerbieten. Dat valt op te maken uit de areaalcijfers uit de landbouwtelling die het statistiekbureau CBS heeft gepubliceerd.

Consumptieaardappelteelt verrast met forse uitbreiding

Akker- & Tuinbouw

Het areaal consumptieaardappelen in Nederland neemt dit jaar verrassend sterk toe. In 25 jaar is de toename in de teeltoppervlakte niet zo groot geweest als nu.

Rabobank ziet veel potentie voor innovatie in pootgoed

Akker- & Tuinbouw

Innovatieve technieken hebben veel potentie in de teelt van pootaardappelen. Dat stelt Rabobank in het rapport 'Pootaardappelen: belangrijk voor de Nederlandse akkerbouw en de wereldwijde voedselzekerheid'.

Glastuinbouw ziet nieuwe kans om ETS-2 te ontlopen

Akker- & Tuinbouw

Update: Glastuinbouw Nederland ziet nieuwe mogelijkheden om de verplichte deelname van de glastuinbouw aan het Europese emissiehandelssysteem ETS-2 aan te kaarten. Dat geldt ook voor de bijmengverplichting van groen gas vanaf 2027.

Kalmte op energiemarkten laat koolzaadprijs dalen

Akker- & Tuinbouw

De wapenstilstand tussen Israël en Iran heeft de koolzaadprijs geen goed gedaan. Nu het op de energiemarkten weer rustiger is, gaat de koolzaadprijs omlaag.

Uienpoolprijs PPA op vergelijkbaar niveau als beursprijzen

Akker- & Tuinbouw

De bewaarpoolprijzen van PPA Uienpool van oogst 2024 komen op een vergelijkbaar niveau uit als de beursprijzen van Goes en Emmeloord. Dat blijkt uit de prijzen die PPA heeft gepubliceerd.

Tweejarige cao Open Teelten definitief

Akker- & Tuinbouw

Werkgevers en vakbonden hebben een definitief akkoord bereikt over een nieuwe cao Open Teelten. Dat meldt LTO Nederland.

Nieuw fonds neemt drempel weg in opstartfase voedselbos

Economie

Een coalitie van banken, natuurorganisaties, overheden en een energiebedrijf lanceert een fonds dat agrariërs helpt bij de financiering van grootschalige voedselbossen. Het fonds biedt ondersteuning om de eerste jaren te overbruggen waarin het...

Dieselprijs daalt pijlsnel door wapenstilstand in het Midden-Oosten

Economie

De wapenstilstand tussen Iran en Israël heeft voor meer rust gezorgd in het Midden-Oosten en dat brengt de energiemarkten tot bedaren. De prijs voor diesel daalt sneller dan dat die eerder deze week steeg.

Onrust in Midden-Oosten laat dieselprijs verder stijgen

Economie

De prijs van diesel is door het conflict tussen Israël en Iran verder gestegen. Bij LTO ledenvoordeel komt de prijs nu uit op 1,33 euro per liter.

In Duitsland zijn Fontane, Markies en Agria één pot nat

Akker- & Tuinbouw

Of het nu aardappelen van het ras Fontane, Markies of Agria zijn, het maakt in Duitsland even niet meer uit. Voor alle drie rassen zijn de prijzen inmiddels verlaagd naar 5 euro per 100 kilo.

Buitenland heeft even geen trek in Nederlandse aardappelen

Akker- & Tuinbouw

Afnemers in het buitenland zitten op dit moment niet te wachten op aardappelen uit Nederland. Daarmee brengt de export geen verlichting in de moeizame marktsituatie, waarin geen vraag is naar vrije aardappelen.

Duurdere olie tilt koolzaad boven de 500 euro

De Koolzaadprijzen op de termijnmarkt in Parijs zijn gestegen tot boven de 500 euro per ton. Daarmee bereikt het augustuscontract 2025 vlak voor de oogst zijn hoogste niveau.

Boer Koos steunt Wiersma met vlaggenactie

Politiek

Boer Koos Cromwijk is een actie begonnen om minister Femke Wiersma een hart onder de riem te steken. ‘Deze vlag heb ik opgehangen voor Femke Wiersma. Hiermee wil ik laten zien dat ik achter haar sta’, zegt hij in een video op Facebook met een...

Roald Lapperre benoemd tot hoogste ambtenaar bij LVVN

Algemeen

Roald Lapperre is per 1 september benoemd tot secretaris-generaal (SG) bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). De ministerraad heeft daarmee ingestemd.

Pootgoedexporteurs dit jaar vroeg klaar

Akker- & Tuinbouw

Het is dat er vorige maand nog wat pootgoed naar Syrië ging, voor de rest hadden de Nederlandse pootaardappelexporteurs vrijwel niks te doen. Dat valt op te maken uit de nieuwste exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Neerslag zorgt voor hogere oogstramingen in Duitsland

Akker- & Tuinbouw

De neerslag van de afgelopen weken zorgt voor hogere opbrengsten dan tot voor kort werd aangenomen. De Duitse Raiffeisen Vereniging (DRV) heeft daarom de opbrengstverwachtingen voor graan en koolzaad over de gehele linie verhoogd.

Goedkope aardappel moedigt verwerkers niet aan

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse aardappelverwerkers hebben de capaciteit in mei teruggeschroefd, ondanks de goedkopere grondstof. In totaal is 340.700 ton aardappelen door de fabrieken opgeslokt en dat is ruim 7 procent minder dan in april.

Koolzaadproductie in Europese Unie bezig aan inhaalslag

Akker- & Tuinbouw

De koolzaadproductie in de Europese Unie neemt dit jaar met 2,2 miljoen ton toe tot zo'n 19 miljoen ton, ten opzichte van 2024. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie en de Europese vereniging van handelaren in graan en oliezaden (Coceral).

Groenten en fruit zowel slachtoffer als oplossing van klimaatverandering

Akker- & Tuinbouw

De groente- en fruitsector is een van de grootste slachtoffers van klimaatverandering. 'Anderzijds is de sector ook een cruciaal onderdeel van de oplossing', stelt oprichter en uitvoerend directeur Hein Deprez van Greenyard.

Santinileverancier VHC groeit verder met overname Funny Santini

Akker- & Tuinbouw

Van Helvoort Company (VHC) in het Gelderse Brakel neemt Funny Santini over van Harry Wubben Flowers in Nootdorp. Door de overname van de Zuid-Hollandse kwekerij versterkt VHC zijn positie als marktleider in santini.

Vleesverwerker Vion draait dit jaar beter dan verwacht

Veehouderij

De Nederlandse en Duitse activiteiten van Vion draaien dit jaar goed. De resultaten zijn tot nu toe boven verwachting. Dat stelt CEO Tjarda Klimp van Vion Food Group.

Nabetaling FarmPlus bedraagt 40 tot 65 euro per ton graan

Akker- & Tuinbouw

De coöperatie FarmPlus heeft 40 tot 65 euro per ton tarwe en gerst als nabetaling uitgekeerd in de verschillende graanpools. De eindprijs voor maal- en zomertarwe komt daarmee uit op 200 euro netto per ton.

Nieuwe eisen bij export substraat en groeimedium naar China

Akker- & Tuinbouw

China kondigt nieuwe fytosanitaire eisen aan voor de invoer van plantaardig substraat en groeimedium. Deze gaan in op 1 juli 2025.

Frankrijk rekent op stabiel aardappelareaal

Akker- & Tuinbouw

Het areaal bewaaraardappelen in Frankrijk stabiliseert dit jaar op 171.670 hectare. Dat verwacht statistiekdienst Agreste van het Franse ministerie van landbouw.

Onrust in Midden-Oosten maakt diesel en kunstmest duurder

Economie

Diesel en kunstmest stijgen in prijs door het conflict tussen Israël en Iran. In de markt wordt er voorlopig rekening mee gehouden dat de situatie tijdelijk is, maar als deze langer duurt gaan de prijzen nog verder omhoog.

Aardappelmarkt stort in elkaar

Akker- & Tuinbouw

De fritesaardappelprijzen storten omlaag naar prijsniveaus waar eerder dit jaar voeraardappelen voor zijn verhandeld. De Fontane-notering van PotatoNL keldert deze week met 2,50 euro naar 5 tot 7,50 euro per 100 kilo.

Tarweprijs blijft laag ondanks kleinere voorraden

Akker- & Tuinbouw

De tarweprijzen tenderen licht hoger, maar blijven in vergelijking met voorgaande jaren op een lager niveau steken. Dat is de reactie na publicatie van het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA met daarin de laatste ramingen...

Fritesaardappelen gaan voor voerprijs van de hand

Akker- & Tuinbouw

De fritesaardappelprijzen zijn gedaald naar het niveau van voeraardappelen. Belgapom verlaagt de notering van Fontane met 2,50 naar 5 euro per ton. Daarmee gaat dus in een week ook een derde van de prijs af. In de afgelopen twee jaren steeg de prijs...

FAO positief over voedselproductie, behalve bij suiker

Economie

De wereldvoedselorganisatie FAO is positief over de ontwikkeling van de voedselproductie in de wereld. Volgens de organisatie is er één uitzondering: suiker.

Jumbo bevestigt biologische doelen voor 2026 en 2027

Akker- & Tuinbouw

Supermarktketen Jumbo bevestigt nogmaals de doelstelling dat volgend jaar 8 procent van de aardappelen, groenten en fruit (agf) uit de biologische teelt komt. Een jaar later groeit dit aandeel naar 10 procent.

Aardappelkweekbedrijf Averis Seeds verbreedt de blik naar buiten

Akker- & Tuinbouw

Zetmeelconcern Avebe zet in op versterking van de kweekactiviteiten. Door sneller en slimmer schakelen, moet Averis Seeds voorop blijven in de zoektocht naar hoogrenderende rassen die bovendien duurzaam en toekomstbestendig zijn.

Kleiner areaal zaaiuien en schone markt

Akker- & Tuinbouw

Minder gele zaaiuien en iets meer van de rode soort. Alles bij elkaar pakt het areaal zaaiuien dit jaar iets kleiner uit dan vorig jaar. Dat blijkt uit inschattingen van zaadleveranciers en uienverwerkers.

Suiker en palmolie laten voedselprijsindex dalen

Economie

De prijsdalingen bij suiker en palmolie zijn sterker dan de prijsstijgingen bij boter en rundvlees. Daardoor daalt de voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO.

NEPG: aardappelareaal groeit 5 procent

Akker- & Tuinbouw

De North-Western European Potato Growers (NEPG) schat de uitbreiding van het aardappelareaal in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk dit jaar op 5 procent. Dat betekent dat in deze vier landen in totaal zo'n 25.000 hectare aardappelen meer...

Rabopeiling: taxateurs rekenen op stijgende grondprijs

Economie

Agrarisch taxateurs verwachten dit jaar een stabiele tot licht stijgende agrarische grondprijs. Dit komt neer op een verwachte prijsverandering van 0 tot 5 procent. Dat blijkt uit een peiling van Rabobank Taxatiedesk.

Russische tarwe daalt naar laagste prijsniveau sinds september 2024

Akker- & Tuinbouw

De Russische tarweprijs is gedaald naar het laagste niveau in roebels sinds september 2024. Dat meldt het Russische marktadviesbureau SovEcon.

Wereldrecord autonoom ploegen

Mechanisatie

Kverneland heeft samen met AgXeed het eerste wereldrecord voor autonoom ploegen gevestigd. In 24 uur is met een AgBot en vijfschaarploeg 20,8 hectare geploegd.

Aardappelcoöperatie Agrico breidt directie uit naar twee man

Akker- & Tuinbouw

Agrico benoemt Henk Feijen per 1 juli tot financieel directeur (CFO) van de aardappelcoöperatie. Daarmee heeft zij weer een tweehoofdige directie.

Champost is veelbelovend voor afbraak van PFAS

Akker- & Tuinbouw

Champost kan schadelijke stoffen als bestrijdingsmiddelen en PFAS uit het water halen. Een jaar geleden was dat groot nieuws. Hoewel nog veel vragen open staan, is het enthousiasme van de onderzoekers alleen maar groter geworden.

Bloemenbureau Holland kiest andere naam

Akker- & Tuinbouw

Bloemenbureau Holland verandert na 44 jaar van naam. Om ook recht te doen aan de plantensector, gaat de stichting voortaan verder onder de naam Plants & Flowers Foundation Holland.

Stress is het nieuwe normaal in de akkerbouw

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouwgewassen hebben steeds vaker last vast stress. Dat stelt graanspecialist Guido Seedler van de Duitse Raiffeisen Vereniging (DRV). 'Wat vroeger uitzonderingen waren is nu de regel. Er zijn geen normale jaren meer', signaleert de...

Hobaho versterkt zich met lelieveredeling Van Zanten Flowerbulbs

Akker- & Tuinbouw

Hobaho neemt de lelieveredelingsactiviteiten van Van Zanten Flowerbulbs over. Dat maken beide bedrijven bekend.

CNV meldt acceptabel cao-resultaat voor glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

Vakbond CNV spreekt van een acceptabel resultaat in de onderhandelingen met werkgevers in de glastuinbouw. De uitkomst wordt nu voorgelegd aan de leden.

Bloemenprijzen voor het eerst in anderhalf jaar omlaag

Akker- & Tuinbouw

De verkoop van snijbloemen laat voor het eerst in anderhalf jaar een prijsdaling zien. In mei zakten de snijbloemprijzen bij Royal FloraHolland met 3,6 procent.

Aardbeien en kropsla scoren door fluopyram hoog op PFAS-lijst

Akker- & Tuinbouw

Kleine restanten van schimmelbestrijder fluopyram zetten aardbeien hoog op de PFAS-lijst van Pesticide Action Network (PAN-NL). Hetzelfde middel zorgt er ook voor dat kropsla bij groenten bovenaan de lijst van producten met PFAS-restanten staat.

Gunstiger weer leidt tot opwaardering tarweraming in Rusland

Akker- & Tuinbouw

Gunstigere weersomstandigheden hebben geleid tot een opwaardering van de Russische tarweoogst en de exportmogelijkheden vanuit het land. Het Russische marktadviesbureau SovEcon verhoogt zowel de vooruitzichten van de oogst als de export met meer dan...

Extensivering drijft de grondprijzen op

Economie

Extensivering in de melkveehouderij is volgens agrarisch taxateurs de belangrijkste oorzaak van de hoge grondprijs op dit moment, meldt Rabobank. Het prijsopdrijvende effect zit de verduurzaming alleen wel in de weg.

Europese Unie verhoogt oogstraming voor zachte tarwe

Akker- & Tuinbouw

De Europese Unie heeft de oogstraming voor tarwe iets verhoogd ten opzichte van de inschatting van vorige maand. Er wordt voor dit jaar nu gerekend met een opbrengst van 126,6 miljoen ton zachte tarwe en 8 miljoen ton harde, durum tarwe.

LLTB zorgt voor meer draagvlak bij Beurs Zuid

Akker- & Tuinbouw

Beurs Goes is een begrip in Zuidwest-Nederland. Al tientallen jaren verzorgt deze beurs de wekelijkse prijsinformatie voor akkerbouwers in het zuidwesten van het land. Nu treedt ook Limburg toe. Daarmee is per 1 juni Beurs Zuid een feit.

Nieuw onderzoek naar verwelkingsziekte in sla

Akker- & Tuinbouw

Verschillende zaadbedrijven gaan in samenwerking met twee Nederlandse universiteiten onderzoek doen naar verwelkingsziekte in sla. Voor het vier jaar durende project is 1,5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld.

Russische drones verwoesten boerderij van Agrico in Oekraïne

Akker- & Tuinbouw

De boerderij van Agrico in het westen van Oekraïne is in de nacht van zondag op maandag getroffen door Russische drones. De aardappelopslag, sorteerruimte en vitale infrastructuur zijn vernietigd.

Ziekten zetten aardappelteelt wereldwijd onder druk

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse overheid, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven moeten samenwerken om duurzame oplossingen te realiseren in de aardappelteelt. Dat stelde bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara van Wageningen University & Research (WUR)...

Avebe voldoet aan verwachting met campagneprijs van 115 euro

Akker- & Tuinbouw

Zetmeelaardappelconcern Avebe heeft de campagneprijs voor oogst 2024 vastgesteld op 115 euro per ton. 'Ik hoopte op meer, maar had hier wel op gerekend', reageert een zetmeelaardappelteler.

Export pootaardappelen loopt in hoog tempo door

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse export van pootaardappelen kent sinds januari van dit jaar hoogtijdagen. In vier maanden is al 500.000 ton pootgoed de grens over gegaan.

Duits aardappelareaal groeit 5 procent

Akker- & Tuinbouw

Duitsers telen dit jaar op 295.700 hectare aardappelen. Het aardappelareaal is daarmee 5 procent groter dan vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste schatting die statistiekbureau Destatis heeft gepubliceerd.

Frankrijk koopt meer Nederlandse aardappelen

Akker- & Tuinbouw

Frankrijk importeert meer Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen dan vorig jaar. Dat blijkt uit exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

'Collectief kan scheefgroei aardappelmarkt doorbreken'

Akker- & Tuinbouw

De prijsval bij aardappelen in de afgelopen weken is het gevolg van structurele scheefgroei in de aardappelmarkt. Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) luidt de noodklok en roept telers op zich bij haar aan te sluiten. 'Dankzij onze...

Belgen slaan massaal Nederlands pootgoed in

Akker- & Tuinbouw

De sterke groei in de Belgische fritesindustrie resulteert nu ook in een explosieve toename in de aankoop van Nederlands pootgoed. De Belgen hebben tot en met april al meer dan 130.000 ton pootgoed in Nederland gekocht, blijkt uit cijfers van de...

Fritesverwerkers stampen flink door

Akker- & Tuinbouw

De inkopers van de aardappelverwerkers zijn muisstil, maar de verwerkingslijnen in de fabrieken stampen flink door. In april is de verwerking opgevoerd tot 367.300 ton aardappelen, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi.

Minister Van Weel bekijkt aanpak ondermijnende criminaliteit

Akker- & Tuinbouw

Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid heeft vrijdagochtend een werkbezoek afgelegd om te zien hoe de aanpak tegen ondermijnende criminaliteit in de sierteeltsector verloopt. In de vestiging van afzetplatform Royal FloraHolland in het...

Rustiger stemming in aardappelmarkt

Akker- & Tuinbouw

De aardappelmarkt was de afgelopen weken bijzonder flauw. Bij een gebrek aan kopers was de handel stil en verlaten. Langzaam maar zeker is de afzet toch in wat rustiger vaarwater terechtgekomen.

Industrie heeft even geen behoefte aan vrije markt

Akker- & Tuinbouw

De inkopers van de aardappelverwerkende industrie tonen even geen interesse voor de vrije markt. Afspraken nakomen, daar focussen ze zich nu op. Dat betekent dat de planningen van de fabrieken volledig worden ingevuld met aardappelen die op contract...

Samenwerkingsverband wil internationale tuinbouwprojecten versnellen

Akker- & Tuinbouw

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Invest International en Dutch Greenhouse Delta willen er gezamenlijk voor zorgen dat internationale tuinbouwprojecten sneller van de grond komen. Zij hebben hun voornemen gebundeld in een nieuw...

Uienprijs zet stapje omlaag

Akker- & Tuinbouw

De uienmarkt heeft een stapje omlaag gezet na de forse prijsstijging in de afgelopen weken. In Emmeloord noteren grove partijen 1 euro lager op 42 tot 45 euro per 100 kilo.

Brussel overweegt pauze in gunstige EU-toegang Oekraïne

Economie

De Europese Unie (EU) overweegt de exportvoordelen van Oekraïne tijdelijk te schrappen, als er voor 5 juni geen nieuwe overeenkomst is gesloten. Oekraïne wil graag verlenging van de huidige situatie, maar dat wil de EU niet.

Drone speurt binnenkort naar mineervlieg in gerbera

Akker- & Tuinbouw

Tuinbouwtoeleverancier Royal Brinkman en softwareontwikkelaar Florinco werken aan een autonome drone die mineervlieg kan herkennen. Volgens beide bedrijven resulteert dit binnenkort in een belangrijke stap naar Integrated Crop Management, waarin...

Janine Luten nieuwe directeur aardappelorganisatie NAO

Akker- & Tuinbouw

Janine Luten begint op 1 juli als directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Zij volgt Dick Hylkema op, die per 1 mei met pensioen is gegaan.

Koolzaadprijs stevig in de lift

Akker- & Tuinbouw

De koolzaadprijzen zijn begin deze week fors gestegen. Dat geldt voor de prijzen op de termijnmarkt, maar ook in de fysieke markt gaan de prijzen omhoog.

Exportwaarde sierteelt stijgt in april met 14 procent

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse export van bloemen en planten is in april met 14 procent gestegen naar 783 miljoen euro, blijkt uit cijfers van Floridata. April gaf daarmee een stevige impuls aan de sierteeltomzet van dit jaar.

Vrijstelling voor bladluisbestrijder Exirel in bieten

Akker- & Tuinbouw

Suikerbietentelers mogen tot 15 juli het insecticide Exirel in bieten inzetten voor de bestrijding van bladluizen. Landbouwminister Femke Wiersma heeft besloten tot een tijdelijke vrijstelling voor dit middel in bieten.

Tarweproductie stijgt naar nieuw record

Akker- & Tuinbouw

De tarweproductie stijgt in het seizoen 2025-2026 naar een nieuw record. Wereldwijd wordt voor het eerst meer dan 800 miljoen ton tarwe geoogst. Dat verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

PotatoNL stabiliseert na forse daling

Akker- & Tuinbouw

De Fontane-notering van PotatoNL stabiliseert deze week op 8 tot 12 euro per 100 kilo. Daarmee steekt de Nederlandse notering van deze fritesaardappelen weer boven de prijzen in België en Duitsland uit.

Aardappelnotering Belgapom zakt naar 7,50 euro

Akker- & Tuinbouw

Belgapom heeft de notering voor fritesgeschikte aardappelen van het ras Fontane verlaagd naar 7,50 euro per 100 kilo. Dat betekent dat de prijs in een week tijd met 25 procent is gedaald.

Voedselprijzen 8 procent hoger dan vorig jaar

Economie

De voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) laat al drie maanden op rij een stijging zien. Vooral vlees en zuivel worden duurder. Suiker is de grootste daler. Ten opzichte van een jaar geleden is de...

Uiennotering stijgt naar 46 euro

Akker- & Tuinbouw

De uiennotering in Emmeloord stijgt aan de bovenkant naar 46 euro per 100 kilo. Daarmee is de telersprijs voor directe levering nog met 1 euro gestegen ten opzichte van vorige week.

Veiling geeft restpartijen gewasbeschermingsmiddelen tweede kans

Akker- & Tuinbouw

Restpartijen van productiemiddelen, zoals gewasbeschermingsmiddelen, kunnen sinds kort worden verhandeld via het onlineplatfom Ogra Veilingen. De oprichter van dit digitale platform is Marick Hoeijenbos.

Van Triest helpt ForFarmers aan 17,5 procent volumegroei

Veehouderij

Veevoerconcern ForFarmers heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 17,5 procent meer voer verkocht. Deze toename is vooral gerealiseerd door de overname van Van Triest Veevoeders. Op eigen kracht nam het volume met 1,1 procent toe.

Nieuw project gericht op groei eiwitproductie

Akker- & Tuinbouw

Het project 'Meerkleurige Peel van Morgen' focust op uitbreiding van de productie van eiwitgewassen als lupine en veldbonen. Het is de volgende stap na het project 'Verbonden Peelproeftuinen voor Slimme Rotatieteelten'.

FAO handhaaft tarweprognose op 795 miljoen ton

Akker- & Tuinbouw

De wereldvoedselorganisatie FAO handhaaft haar oogstverwachting voor tarwe in het seizoen 2025-2026 op 795 miljoen ton. Tarwe levert daarmee net zoveel op als in het huidige seizoen dat eind juni afloopt.

PotatoNL houdt notering niet boven 10 euro

Akker- & Tuinbouw

PotatoNL is er niet in geslaagd om de aardappelnotering boven de 10 euro te houden. Fontane zakt keihard door deze grens en daalt met 2,50 naar 8 tot 12 euro per 100 kilo.

Hogere kunstmestprijzen drukken koopkracht boeren

Akker- & Tuinbouw

De kunstmestprijzen stijgen in 2025. Daardoor neemt de koopkracht van boeren af. Dat stelt de onderzoeksafdeling van Rabobank in een toelichting op het halfjaarlijkse rapport over de vooruitzichten van kunstmest.

Zuivelindex klimt naar hoogste niveau in tweeënhalf jaar

Economie

De zuivelindex van wereldvoedselorganisatie FAO is in april gestegen naar het hoogste niveau sinds september 2022. De gemiddelde wereldmarktprijs van zuivel ligt 23 procent hoger dan een jaar geleden.

LMB Oosterhof neemt GroeNoord-vestiging Oude Pekela over

Mechanisatie

LMB Oosterhof opent half mei een nieuwe servicelocatie in de voormalige GroeNoord-vestiging in het Groningse Oude Pekela. Het landbouwmechanisatiebedrijf meldt daarnaast dat het is aangesteld als officiële regiodealer van aardappelmachinefabrikant...

Wereldbank voorspelt prijsdaling bij voedsel

Economie

Voedselprijzen dalen dit jaar met 7 procent en in 2026 gaan de prijzen nog eens met 1 procent omlaag. Vooral een geringere vraag naar voergranen en ruimere voorraden spelen hierin een belangrijke rol. Dat voorspelt de Wereldbank in een nieuw...

Uienprijs stijgt nog eens 5 euro

Akker- & Tuinbouw

De notering van gele zaaiuien met meer dan 60 procent grof stijgt op de beurs in Emmeloord met 5 euro naar 40 tot 45 euro per 100 kilo. Het seizoen van rode zaaiuien eindigt met een plus van 3,50 naar 53 tot 57 euro per 100 kilo.

Bloemenprijzen stijgen 10 procent in april

Akker- & Tuinbouw

De gemiddelde snijbloemenprijs op FloraHolland pakt 10,3 procent hoger uit dan vorig jaar april. De bloemenverkoop heeft daarmee volop geprofiteerd van een latere Pasen dit jaar.

Syngenta sterker in gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

Gewasbeschermingsmiddelen hebben Syngenta in het eerste kwartaal van dit jaar meer omzet opgeleverd dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De zaadverkoop liep slechter dan begin 2024.

Aardappelmarkt kan niveau van 10 euro net vasthouden

Akker- & Tuinbouw

De aardappelmarkt kan in België, Frankrijk en Duitsland amper een prijsniveau van 10 euro per 100 kilo vasthouden. Daardoor moet de prijs ook in Nederland omlaag, al zakt deze niet zo ver weg als in de ons omringende landen.

Ctgb laat nieuwe schimmelbestrijder toe in aardappelen

Akker- & Tuinbouw

Het nieuwe schimmelbestrijdingsmiddel Pymalion heeft een toelating gekregen in de teelt van aardappelen, wintertarwe, triticale, spelt, durum tarwe en zomertarwe. Dat meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden...

NVWA verlengt erkenning deugdelijkheidsonderzoek Aegisto

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning van Aegisto voor deugdelijkheidsonderzoek bij gewasbeschermingsmiddelen met vijf jaar verlengd. Dat meldt advies- en onderzoeksbedrijf voor de plantaardige sectoren Delphy.

Pootgoedsaldo van Agrico-teler stijgt met 31 procent

Akker- & Tuinbouw

Telers die leveren aan Agrico hebben over het afgelopen jaar een gemiddelde financiële opbrengst behaald van 23.370 euro per hectare pootaardappelen. Dat is een stijging van 31 procent ten opzichte van het saldo van oogst 2023.

Nieuwe fabriek voor vezelverwerking mammoetgras en miscanthus

Akker- & Tuinbouw

In een nog te bouwen fabriek worden vanaf medio volgend jaar vezelstucplaten gemaakt op basis van vezels van mammoetgras en miscanthus. Dat melden vier partijen die gaan samenwerken om duurzame bouwmaterialen te ontwikkelen en te produceren.

Veel onzekerheid door importtarieven; volatiele markt vergroot risico's

Economie

Een boer zal niet gokken met een boerderij die bestemd is voor een opvolger. In deze onzekere tijden is het daarom van belang dat de kapitaalkosten zo laag mogelijk zijn. Dat zegt WUR-hoogleraar Joost Pennings (foto), die gespecialiseerd is in...

Uienexport houdt het tempo goed vast

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse exporteurs van uien weten het tempo in de tweede seizoenshelft goed vast te houden. Dat blijkt uit de exportcijfers die het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis bekend hebben gemaakt.

Belgapom verlaagt aardappelnotering naar 10 euro

Akker- & Tuinbouw

Belgapom heeft de notering voor het aardappelras Fontane met 2,50 euro verlaagd tot 10 euro per 100 kilo. Daarmee ligt de prijs nu op het laagste niveau van dit seizoen.

Aardappelmarkt zakt af naar niveau voor levering af land

Akker- & Tuinbouw

De Belgische brancheorganisatie Belgapom heeft de notering voor fritesgeschikte aardappelen van het ras Fontane verlaagd naar 12,50 euro per 100 kilo. Daarmee is de notering stevig onderuitgegaan: deze prijs werd in september, oktober en de eerste...

Dossche Mills gaat duurzamere tarwe kopen in Duitsland

Akker- & Tuinbouw

De Belgische maalfabrikant Dossche Mills, het Duitse team agrar en meststoffenfabrikant Yara gaan samenwerken in de productie van duurzamere tarwe. Het doel is om een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot te realiseren.

BelOrta en Hoogstraten bundelen afzet blauwe bessen

Akker- & Tuinbouw

De afzetorganisaties BelOrta en Hoogstraten bundelen de verkoop van Belgische blauwe bessen. Dit om het product een sterkere positie in de markt te geven.

Uienmarkt verrast telers en kopers met hoog prijsniveau

Akker- & Tuinbouw

Grove uien noteren deze week op de beurs in Emmeloord 9 euro hoger, op 35 tot 40 euro per 100 kilo. De fijnere partijen stijgen met 5 euro naar 30 tot 35 euro per 100 kilo. Daarmee verrast de markt telers en kopers met prijzen die veel hoger...

Tijdelijk grasland 20 procent duurder dan blijvend grasland

Veehouderij

Voor tijdelijk grasland wordt 20 procent meer betaald dan voor blijvend grasland. De hectareprijs voor tijdelijk grasland is vorig jaar gestegen naar 88.157 euro. Voor blijvend grasland wordt gemiddeld 72.449 euro per hectare betaald.

Maisland stijgt het meest in prijs, bouwland blijft ruim 100.000 euro

Economie

De gemiddelde prijs voor maisland is in het eerste kwartaal van dit jaar met 9 procent gestegen, tot 96.000 euro per hectare. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Kadaster.

Avebe draait maand langer met ook frites- en vlokkenaardappelen

Akker- & Tuinbouw

De campagne van zetmeelaardappelconcern Avebe heeft dit jaar ruim een maand langer geduurd dan vorig jaar. In de laatste weken zijn naast zetmeelaardappelen ook frites- en vlokkenaardappelen verwerkt.

Groenteveredelaar Axia bundelt krachten met leverancier AI-oplossingen

Akker- & Tuinbouw

Groenteveredelaar Axia Vegetable Seeds gaat samenwerken met Source.ag, een leverancier van AI-oplossingen voor groentetelers. Toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) worden ingezet om de efficiëntie in de groenteteelt te vergroten.

Vooruitzichten tarweproductie bovengemiddeld

Akker- & Tuinbouw

De vooruitzichten voor de tarweopbrengsten in de Europese Unie zijn bovengemiddeld. Vooral in Spanje, Hongarije en Roemenië staat de tarwe er goed op.

Heffingen stoppen nieuwe orders voor Nederlandse kassenbouwers

Akker- & Tuinbouw

Nieuwe opdrachten voor Nederlandse kassenbouwers in de Verenigde Staten blijven uit. Dat komt doordat de importheffingen die het land hanteert voor veel onzekerheid zorgen. Dat stelt voorzitter Annie van de Riet van Avag, de branchevereniging voor...

Kraakman neemt negen vestigingen over van GroeNoord

Mechanisatie

John Deere-dealer Kraakman heeft negen vestigingen van GroeNoord overgenomen. Dat melden de curatoren van mechanisatiebedrijf GroeNoord, dat op 10 februari failliet werd verklaard.

België importeert recordhoeveelheid pootgoed in maart

Akker- & Tuinbouw

België heeft in maart een recordhoeveelheid pootgoed geïmporteerd. De tussenstand in de Nederlandse uitvoer naar België bereikt daarmee het hoogste niveau ooit.

Certificering van uitzendbureaus stap dichterbij

Akker- & Tuinbouw

Een verplichte certificering van uitzendbureaus is een stap dichterbij gekomen. De Tweede Kamer is deze week akkoord gegaan met de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta).

Aardappelnotering Belgapom gaat stevig onderuit

Akker- & Tuinbouw

Belgapom heeft de notering voor fritesgeschikte aardappelen van het ras Fontane verlaagd naar 12,50 euro per 100 kilo. Daarmee is de Belgische notering stevig onderuitgegaan: de huidige prijs werd in september, oktober en de eerste helft van...

Aardappeloogst in Europese Unie stijgt met 2,6 procent

Akker- & Tuinbouw

De aardappelproductie in de Europese Unie is vorig jaar met 2,6 procent gestegen naar 49,4 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Marktmeester maakt het grote verschil in PotatoNL

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse aardappelnotering van PotatoNL opereert al ruim drie maanden in de nieuwe opzet. Op het eerste oog is er niks veranderd, maar achter de schermen zijn de zaken toch heel anders georganiseerd.

Verwachtingen voor consumptie tarwe en mais omlaag bijgesteld

Akker- & Tuinbouw

Het International Grains Council (IGC) heeft de verwachtingen voor de consumptie van tarwe en mais omlaag bijgesteld. Het totale graanverbruik valt volgens de nieuwe raming 8 miljoen ton lager uit dan de inschatting die een maand geleden werd...

Frans aardappelareaal lijkt dit jaar te dalen

Akker- & Tuinbouw

Het aardappelareaal in Frankrijk lijkt dit jaar iets te dalen. Dat blijkt uit de eerste raming van de Franse statistiekdienst Agreste van het Franse ministerie van landbouw.

Kwart zegt minder bloemen te kopen uit zorg over gewasbeschermingsmiddelen

Akker- & Tuinbouw

Een op de vier consumenten zegt minder bloemen en planten te kopen vanwege zorgen over gewasbeschermingsmiddelen. Bezorgde klanten pleiten voor strengere regels en meer transparantie. Dat blijk uit onderzoek in vier Europese landen.

Bakkerij Van der Westen verwerkt Nederlandse lupine in brood

Akker- & Tuinbouw

Bakkerij Van der Westen gaat vanaf oogst 2025 biologisch lupinemeel van Nederlandse bodem verwerken in brood. Promotieplatform Lekker Lupine en Van der Westen Organic Family Bakery hebben daarvoor een driejarige overeenkomst gesloten.

Verkoopprijzen uien gaan flink omhoog

Akker- & Tuinbouw

De uienprijzen hebben forse stappen omhooggezet. In navolging van de inkoopprijzen laten ook de verkoopprijzen van de sorteerders flinke stijgingen zien.

ABN Amro: pauze in tarievenoorlog kost export naar VS 1,5 miljoen euro per dag

Economie

Ondanks de pauze die is ingelast in de tarievenoorlog, daalt de export van Nederlandse landbouwproducten en voedingsmiddelen met zo'n 23 procent. Dat blijkt uit een nieuwe doorrekening van ABN Amro.

Dieselprijs zakt naar 1,18 euro per liter

Economie

De dieselprijs is deze week nog iets gezakt. LTO Ledenvoordeel noteert eind deze week 1,18 euro per liter exclusief btw op basis van leveringen van 2.200 tot 4.000 liter.

Lichtpuntjes voor nieuw bietenseizoen na flinke dip in 2024

Akker- & Tuinbouw

Een inkrimping van het suikerbietenareaal in de Europese Unie met 8,5 procent en minder suiker uit Oekraïne. Het zijn lichtpuntjes na een flinke dip in seizoen 2024-2025. Suikerproducent Cosun Beet Company verwacht dat de suikerprijzen zich...

Chinese tarwe-import fors kleiner

Akker- & Tuinbouw

De geringere tarwe-import in China maakt het grote verschil in de wereldwijde tarwebalans van dit seizoen. Ten opzichte van de voorgaande seizoenen kopen de Chinezen 10 miljoen ton tarwe minder op de wereldmarkt.

Uienprijs schiet op beurs door naar 30 euro

Akker- & Tuinbouw

De beurs in Emmeloord verhoogt de notering voor grove uien met 4 euro naar 23 tot 30 euro per 100 kilo. Fijnere partijen stijgen met 3 euro naar 20 tot 25 euro per 100 kilo.

Rabo: China doet zuivelexport VS pijn

Economie

De reactie van China op de importheffingen van de VS biedt kansen voor de export van zuivelproducten uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat signaleert zuivelstrateeg Mary Ledman van RaboResearch.

Talent verliest toelating als kiemremmer in pootgoed

Akker- & Tuinbouw

De natuurlijke kiemremmer Talent is nog één seizoen te gebruiken in pootaardappelen. Dat verwacht gewasbeschermingsmiddelenproducent Adama.

CEO Piet Hilarides: 'Agrifirm was te lief, het mag best wat agressiever'

Economie

Coöperatie Agrifirm opereerde de afgelopen jaren te lief in de mengvoermarkt. Dat moet anders. 'Het mag best wat positief agressief. In deze business is het vechten voor elke ton mengvoer', reageert de nieuwe topman Piet Hilarides.

Budget bouwgerelateerde koolstofcertificaten volledig benut

Akker- & Tuinbouw

Nationaal Groenfonds koopt voor 1,2 miljoen euro aan bouwgerelateerde koolstofcertificaten van 1.100 hectare vezelgewassen. Het volledige budget is daarmee benut, aldus het Nationaal Groenfonds.

PotatoNL weerstaat lagere aardappelprijs Belgapom

Akker- & Tuinbouw

PotatoNL houdt de prijs van fritesgeschikte Fontane-aardappelen deze week stabiel, waar het Belgische Belgapom de prijs vrijdag nog verlaagde met 1,50 euro.

Brochure geeft overzicht van emissiebeperking in gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

LTO Nederland heeft een brochure gemaakt over diverse belangrijke aandachtspunten bij emissiebeperking in gewasbescherming. Naast wetten en regels biedt de brochure ook een bundeling van praktijkervaringen en tips.

Dieselprijs zakt onder 1,20 euro per liter

Economie

De dieselprijs van LTO Ledenvoordeel zakt vandaag tot onder de 1,20 euro per liter. De prijsdaling is het resultaat van fors lagere olieprijzen.

ABN Amro rekent op 38 procent minder kaasexport naar VS

Economie

Een importheffing van 20 procent drukt de kaasexport naar de Verenigde Staten (VS) met 38 procent. Dat blijkt uit een geactualiseerde doorrekening van ABN Amro.

Rabo: EU-reactie gaat boeren meer kosten dan importheffingen VS

Economie

De reactie van de Europese Unie (EU) gaat Nederlandse boeren meer geld kosten dan de importheffingen van de Verenigde Staten (VS). Dat valt op te maken uit de reacties in de land- en tuinbouwsector op de importheffingen die de Amerikaanse president...

Royal FloraHolland krijgt weer kleur met zwarte cijfers

Akker- & Tuinbouw

Na twee jaren met verlies kan Royal FloraHolland de zo vurig gewenste zwarte cijfers noteren. Het geeft de organisatie weer kleur, waar het in 2022 en 2023 nogal bleekjes was.

Nederlandse export rekent op andere afzet na importheffing VS

Economie

Het is beroerd, maar we vinden wel weer een nieuwe afzet voor onze producten. Dat is vrij vertaald de reactie van organisaties in de landbouw- en voedingsmiddelensector op de importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingesteld.

Beursprijs uien stijgt naar 25 euro

Akker- & Tuinbouw

De beursnotering van gele zaaiuien met meer dan 60 procent grof stijgt deze week in Emmeloord naar 20 tot 25 euro per 100 kilo. De stemming in de markt is vast.

LTO: uitspraak maakt lelieteelt onuitvoerbaar

Akker- & Tuinbouw

Lelietelers hebben voortaan een natuurvergunning nodig, ongeacht de afstand tussen teelt en natuurgebied. Dat is volgens land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland het gevolg van een uitspraak die de Raad van State heeft gedaan in het hoger beroep...

Parasitaire klavervreter ontdekt op biologisch bedrijf

Akker- & Tuinbouw

In witte klaver die vorig jaar als groenbemester is gezaaid, is de parasitaire klavervreter Orobanche minor ontdekt. In eerste instantie leidde de vondst van het plantje tot enthousiasme, maar dat sloeg later om in vrees dat dit onkruid zich kan...

Troostwijk gaat bezittingen GroeNoord veilen

Mechanisatie

Alle bezittingen van mechanisatiebedrijf GroeNoord worden via een online veiling te koop aangeboden. Daartoe hebben de curatoren van het failliete mechanisatiebedrijf besloten.

Onderzoek moet uitwijzen of lelieteler nog mag spuiten

Akker- & Tuinbouw

Het is niet uit te sluiten dat gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt negatieve gevolgen hebben voor Natura 2000-gebieden. Daarom moet meer onderzoek worden uitgevoerd naar de effecten van deze middelen op de natuur. Dat blijkt uit een uitspraak...

Bloemenprijzen doen een flinke stap terug in maart

Akker- & Tuinbouw

De prijzen voor bloemen hebben in maart een flinke stap terug gedaan. Dit is het gevolg van een correctie na de hoge prijzen rondom Valentijnsdag en het feit dat Pasen later in het jaar valt. Bloemenveiling Royal FloraHolland realiseerde in februari...

Prijs voor uien stijgt naar 17 tot 22 euro

Akker- & Tuinbouw

De prijs voor gele zaaiuien is op de beurs in Goes deze week met 2 euro gestegen naar 17 tot 22 euro per 100 kilo. Opvallend is dat zowel de onderkant als de bovenkant van de noteringen met 2 euro plust.

Bietenoogst in Gelderland 31 ton per hectare lager dan in Flevoland

Akker- & Tuinbouw

Suikerbietentelers in Gelderland hebben vorig jaar 31 ton per hectare minder geoogst dan hun collega's in Flevoland. Dat blijkt uit regionale cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gepubliceerd heeft.

Grove ui gewild, fijne maat moeilijk te verkopen

Akker- & Tuinbouw

In de uienketen heerst grote verdeeldheid. Een deel van de marktpartijen wijst op stijgende inkoopprijzen naar 25 euro per 100 kilo in mei, terwijl andere betrokkenen vooral wijzen op een moeizame afzet van de middelmaat.

Senegal geeft voorkeur aan eigen roze uien

Akker- & Tuinbouw

De lokale uienteelt in Senegal groeit snel. Grote bedrijven zetten nieuwe projecten op, maar ook de duizenden kleine telers zetten stappen voorwaarts. Desondanks boekt Nederland dit seizoen een nieuw record in de afzet naar Senegal.

Agrifirm zet ledenkorting en winstuitkering op nul

Economie

Agrifirm keert over het afgelopen jaar geen ledenkorting en ledenvoordeel uit. Dit is het gevolg van afwaarderingen door problemen in met name België en Polen.

Tarweprognose voor Nederland bovengemiddeld

Akker- & Tuinbouw

De tarweopbrengsten vallen dit jaar in Nederland hoger uit dan het vijfjarig gemiddelde. Dat voorspelt de Europese gewasmonitoringscommissie JRC in de maarteditie van het Mars-bulletin.

Pootgoedexport kampt met veel afkeuringen in Turkije

Akker- & Tuinbouw

Veel afkeuringen werpen een smet op de recordexport van Nederlands pootgoed naar Turkije. Handelshuizen hebben de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Europese handelsvereniging Europatat gevraagd hiertegen actie te ondernemen.

Gids helpt boer in gesprek over gewasbescherming met gemeente

Akker- & Tuinbouw

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland heeft een handleiding gemaakt om boeren te helpen in gesprekken met de gemeente over gewasbescherming. De gids is een kort en bondig overzicht van de laatste juridische en wetenschappelijke stand van zaken...

Eiermarkt zet pas op plaats na nieuwe records

Veehouderij

De eiermarkt zet na extreem woelige tijden deze week een pas op de plaats. Pasen en vogelgriep hebben de prijzen naar ongekende hoogte doen stijgen, maar nu is de vaart er even uit. Deze week zijn de prijzen gestabiliseerd of zelfs iets gedaald.

Fritesfabrieken verwerken meer van Nederlandse bodem

Akker- & Tuinbouw

De aardappelverwerkende industrie heeft de afgelopen twee maanden meer aardappelen van Nederlandse bodem verwerkt. Dat valt op te maken uit de cijfers die brancheorganisatie Vavi heeft gepubliceerd.

IGC voorspelt grotere graanproductie

Akker- & Tuinbouw

De internationale graanraad IGC voorziet in 2025-2026 een lichte toename in de wereldwijde productie van granen. Vooral de korrelmaisoogst neemt volgens IGC toe, maar de graanraad verwacht ook een toename bij tarwe en gerst.

Resultaat Südzucker valt hoger uit dan verwacht

Akker- & Tuinbouw

Het Duitse suikerconcern Südzucker heeft het afgelopen boekjaar aanzienlijk beter gedraaid dan eerdere voorspellingen aangaven. Toch handhaaft het concern de verwachtingen die eerder deze maand zijn afgegeven voor het nieuwe boekjaar.

Turkije importeert record aan pootgoed in februari

Akker- & Tuinbouw

De afzet van Nederlands pootgoed naar Turkije verliep in februari beter dan ooit te voren. De Turken importeerden vorige maand bijna 12.000 ton, waarmee de tussenstand in de export naar dit land is toegenomen tot 18.341 ton.

GroeNoord sluit, Kraakman roept op te solliciteren

Mechanisatie

John Deere-dealer GroeNoord maakt geen doorstart. Onderzocht wordt welke vestigingen wel kunnen worden voortgezet, maar een doorstart van het gehele bedrijf blijkt niet haalbaar. De werkplaatsen zijn gesloten. Van de 302 medewerkers zijn nog vijf...

Cosun kort bietenprijs 2024 met 3,50 euro

Akker- & Tuinbouw

Suikercoöperatie Cosun heeft de bietenprijs over 2024 gekort met 3,50 euro per ton vanwege een te hoge uitbetaling over oogst 2023. Dat blijkt uit informatie van de ledenraad in het eerste nummer van Cosun Magazine van dit jaar.

Duits tarweareaal herstelt na dip in 2024

Akker- & Tuinbouw

Een herstel in areaal en iets hogere opbrengsten zorgen ervoor dat de wintertarweproductie in Duitsland met 18 procent toeneemt tot 20,9 miljoen ton. Dat verwacht de Duitse vereniging van landbouwcoöperaties DRV in een eerste raming voor dit jaar.

Avebe sluit nieuwe financiering bij zes banken

Akker- & Tuinbouw

Aardappelzetmeelconcern Royal Avebe heeft een nieuwe financiering afgesloten bij zes banken. Deze biedt volgens het bedrijf mogelijkheden om de groeiambities te realiseren en doelen na te streven.

Wiedeg maakt onkruid in lelies minder groot probleem

Akker- & Tuinbouw

Onkruidproblemen in lelies zijn goed te reduceren door gebruik te maken van een wiedeg. Dat stelt projectleider en onderzoeker bloembollen Ben Seubring bij onderzoekslaboratorium en adviesbureau HLB in het Drentse Wijster.

Aardappelnotering PotatoNL doet weer een stapje terug

Akker- & Tuinbouw

PotatoNL heeft de aardappelnoteringen van deze week nog wat verlaagd. Daarmee lopen de noteringen in Nederland nu ook weer meer in de pas met het buitenland.

Coöperatie geeft uienteelt in Senegal sterke impuls

Akker- & Tuinbouw

De uienteelt in Senegal zet grote stappen voorwaarts sinds de oprichting van coöperaties. Dat meldt het internationale handelscentrum ITC.

Belpotato: teler moet uiterlijk in januari uitsluitsel krijgen over contract

Akker- & Tuinbouw

Belpotato.be, de brancheorganisatie voor de Belgische aardappelketen, wil dat aardappeltelers eerder duidelijkheid krijgen over afgesloten aardappelcontracten. Dat stelt voorzitter Mathieu Vrancken in een interview met Vilt.

Intensieve teelt leidt tot dalende tendens in tonnen per hectare

Akker- & Tuinbouw

De intensieve teeltwijze in de akkerbouw eist zijn tol. In sommige gewassen resulteert dit in dalende opbrengsten. Vooral uien en consumptieaardappelen in Zeeland en Flevoland leveren steeds minder kilo's per hectare op.

Brussel wil reuzensprong maken met betaalbare energie

Economie

De Europese Commissie heeft met stoom en kokend water nieuwe plannen gemaakt voor betaalbare energie. Die plannen moeten in het tweede kwartaal van dit jaar al de eerste resultaten opleveren.

Slachtkoeien 1 euro per kilo duurder dan eind vorig jaar

Veehouderij

Slachtkoeien worden sinds de jaarwisseling wekelijks 10 cent per kilo duurder. Zodoende brengen dieren die naar de slacht gaan al 1 euro per kilo meer op dan eind vorig jaar. Op een koe van 300 à 400 kilo is dat een flink bedrag.