John Ramaker

John Ramaker

Redacteur Markt

Contact

Artikelen door John Ramaker

Buitenland koopt minder consumptieaardappelen

Akker- & Tuinbouw

Buitenlandse afnemers kochten in het afgelopen seizoen minder consumptie- en industrieaardappelen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Pootgoedexport valt 16 procent kleiner uit

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse pootaardappelexport was in het afgelopen seizoen uiteindelijk 16 procent kleiner dan in recordjaar 2022-2023. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Omstandigheden bepalen inzet looftrekker

Akker- & Tuinbouw

Geert Bruggers van loonbedrijf Bruggers uit het Groningse Vlagtwedde heeft nog geen enkel idee op hoeveel pootaardappelpercelen hij dit jaar de looftrekker aan het werk moet zetten. 'Dat is per jaar verschillend.'

Wereldmarkt houdt graanprijs in Europese Unie onder druk

Akker- & Tuinbouw

De graanoogsten in de Europese Unie zijn dit jaar matig. Toch staan de prijzen onder druk. Dat komt omdat Europese granen op dit moment eigenlijk wat te duur zijn ten opzichte van de wereldmarkt.

Biggenprijs laat forse daling zien

Veehouderij

Vermeerderaars zien zich geconfronteerd met een forse daling van de biggenprijs. Vleesvarkenshouders zijn afwachtend, omdat er misschien nog iets van de prijs af kan.

Landbouwconcern BayWa stort in diepe crisis

Algemeen

Het Duitse landbouwconcern BayWa is in de afgelopen week in een diepe crisis geraakt. De ineenstorting van de markt voor zonnepanelen, woningbouw en een grote hoeveelheid schulden hebben het concern in problemen gebracht.

Uienmarkt begint nieuw afzetseizoen in mineur

Akker- & Tuinbouw

De afloop van uienseizoen 2023-2024 echoot nog na aan het begin van de nieuwe jaargang. De lage prijzen aan het eind van het seizoen hebben telers duidelijk gemaakt dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Dat terwijl de buitengewoon hoge prijzen...

Bacterieziek zorgt voor meer verlagingen in pootgoed

Akker- & Tuinbouw

Keurmeesters vinden dit jaar vooral bacterieziek in pootaardappelen. Virusaantastingen worden minder waargenomen.

HAK wil intensiever samenwerken met groentetelers

Akker- & Tuinbouw

Conservenfabrikant HAK wil intensiever samenwerken met groentetelers. De eerste stap daarin is een nauwere band met groentebedrijf Straver Biologisch in het Noord-Brabantse Almkerk.

Europese maisimport vlotter van start

Akker- & Tuinbouw

De Europese Unie heeft in de eerste twee weken van het nieuwe seizoen al iets meer dan 900.000 ton korrelmais geïmporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Cosun verlaagt toewijzingspercentage

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company verlaagt het toewijzingspercentage voor de levering van suiker voor 2025 naar 105 procent. Dit jaar bedraagt de toewijzing 110 procent.

Uienareaal in Vlaanderen ruim een vijfde groter

Akker- & Tuinbouw

De teelt van uien in Vlaanderen is dit jaar procentueel gezien explosief toegenomen. In vergelijking met vorig jaar is volgens voorlopige cijfers sprake van een uitbreiding met 21 procent.

Yara en PepsiCo bundelen krachten in lagere CO2-voetafdruk

Economie

PepsiCo Europe en Yara gaan samenwerken om Europese boeren te voorzien van bemestingsprogramma's die zijn gericht op verduurzaming van de voedingsmiddelenketen. Daarmee willen ze de nutriëntenefficiëntie verhogen, opbrengsten verbeteren en...

Groei Frans aardappelareaal veel groter dan verwacht

Akker- & Tuinbouw

De prognoses van de groei in het areaal consumptieaardappelen in Frankrijk vallen veel hoger uit dat een maand geleden werd voorspeld. Nieuwe cijfers variëren van +7 tot +11 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bloemen zorgen voor grotere exportwaarde

Akker- & Tuinbouw

De waarde van de Nederlandse bloemen- en plantenexport is in de eerste helft van dit jaar met 2,5 procent gestegen naar 4,1 miljard euro. De groei komt op conto van de bloemen. De planten leverden iets in ten opzichte van vorig jaar.

Amerika stuwt tarweproductie op

Akker- & Tuinbouw

In de Verenigde Staten (VS) valt het tarweareaal groter uit dan eerder ingeschat. Bovendien zijn de opbrengsten ook nog eens hoger. Dat zijn direct de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe oogstramingsrapport van het Amerikaanse ministerie van...

Biggenprijs gaat fors onderuit

Veehouderij

Vermeerderaars zien zich geconfronteerd met een forse daling van de biggenprijs. Vleesvarkenshouders zijn afwachtend, omdat er misschien nog wel iets van de prijs af kan.

Europese Commissie verwacht minder suiker per hectare

Akker- & Tuinbouw

De Europese Commissie mikt dit jaar voor Noordwest-Europa op een suikerproductie van 12,1 ton per hectare. Dat is 2,3 procent minder dan vorig seizoen.

Copa-Cogeca rekent op 9,3 procent minder gerst

Akker- & Tuinbouw

De gerstproductie in de Europese Unie daalt met 9,3 procent naar 43 miljoen ton, voorspelt Copa-Cogeca. Zachte tarwe laat een daling zien van 6,4 procent naar 117,5 miljoen ton.

Südzucker komt met winstwaarschuwing

Akker- & Tuinbouw

Het Duitse suikerconcern Südzucker verwacht een aanzienlijke daling van de winst in het tweede kwartaal van het lopende boekjaar. Het bedrijf komt met deze winstwaarschuwing naar aanleiding van de rustige start van het kwartaal dat op 1 juni is...

Franse wintertarwe blijft steken onder 7 ton

Akker- & Tuinbouw

De wintertarwe in Frankrijk blijft dit jaar steken op net iets minder dan 7 ton per hectare. Dat blijkt uit een raming van het Franse agrarisch statistiekbureau Agreste.

Minder biobedrijven in Duitsland, maar oppervlakte neemt toe

Biologische landbouw

Duitsland kent voor het eerst een daling in het aantal biologische bedrijven. De oppervlakte die deze bedrijven bewerken, neemt desondanks verder toe.

FAO rekent op iets meer mais en tarwe

Akker- & Tuinbouw

De wereldvoedselorganisatie FAO heeft haar oogstraming voor tarwe en mais licht naar boven bijgesteld. Wereldwijd verwacht de FAO een graanoogst van 2.854 miljoen ton.

Meest bekeken

Meest gelezen

Kennispartners

Vacatures