'Steden zijn als uitdijende, woekerende steenpuisten'

Landbouw en ook natuur hebben te maken met een enorme bouwwoede vanuit steden en bedrijventerreinen. Steden zijn als uitdijende en woekerende steenpuisten die een soort autonome groei schijnen te kennen waar wethouders en raadsleden amper vat op lijken te (willen) hebben.

%27Steden+zijn+als+uitdijende%2C+woekerende+steenpuisten%27
© Dirk Hol

De intensieve mensenhouderij, met inmiddels 18 miljoen mensen in ons land, vraagt kostbare ruimte. Op de website Topotijdreis zie je deze explosieve stedengroei.

Al dit bebouwde gebied vraagt steeds meer schoon drinkwater, wat vooral wordt gezocht in het landelijke buitengebied, niet onder de steden zelf. Het afvalwater uit die steden loopt weg via riolen om te worden gezuiverd en bij extreme buien belandt het soms via overstorten in sloten, waar landbouw en natuur er last van hebben.

Met de afgelopen Olympische Spelen pakte de miljoenenstad Parijs de waterkwaliteit van de Seine aan, waarin al eeuwen het vieze water vanuit de stad belandde. Om in de Seine zwemwedstrijden te houden, moest de waterkwaliteit veilig zijn. Dit soort ambities mag ik wel.

Een stad kan alleen gedijen bij een goed ommeland

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek (NB)

Het is een bijna onmogelijke opgave. Maar wel met één duidelijk doel: goed water voor de eigen omgeving, stad en land. Hoe zit het bij ons? In Breda en Oosterhout, al decennia fiks groeiende steden, zei ik tegen wethouders en ambtenaren dat wij boeren hen van hun bouwwoede moesten laten afkicken en dat wij bij hen aan verslavingszorg moesten doen.

Groeiende versteende stedelijke steenpuisten houden warmte vast en dragen door hun microklimaat bij aan lokale extreme buien en extra waterproblemen. Over de vraag van Coca-Cola naar schaars Brabants water bij Tilburg, waarbij het geld in aandeelhouderszakken vloeit, had ik het maar niet, dus ook niet over het geslurp van Haags duinwater door Heineken.


Nationaal Programma Niet-Landelijk Gebied

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied, waarmee het kabinet natuur, waterkwaliteit en klimaat wilde verbeteren, moet beter en zou moeten worden aangevuld met een Nationaal Programma Niet-Landelijk Gebied. Het mag niet eenzijdig in elkaar worden gestoken, zoals Rutte IV deed met de oliedomme partij-apparatsjik minister Van der Wal, maar het moet via een integrale ruimtelijke ordeningsaanpak.

Als je zaken niet volledig aanpakt dan worden woekerende steenpuisten kwaadaardige gezwellen. Een stad kan alleen gedijen bij een goed ommeland. Steden als Eindhoven met ASML zouden de omliggende dorpen en natuur met boerderijen moeten omarmen en er niet zo koloniaal-imperialistisch vanuit platte macht willen beheersen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer