'Ik ben niet zo van het naar boven likken'

Dit was de kop boven het interview met mij in BN DeStem. Een artikel in deze krant dat ik gebruikte in aanloop naar de algemene vergadering van ZLTO Amerstreek, waarbij ik aftrad als voorzitter. Of je het wilt of niet, je moet smoel zijn, vertegenwoordiger en promotor van je afdeling en regio. Je bent er niet alleen maar om op de winkel te passen. Als ooit erge stotteraar begrijp ik in extreme mate hoe belangrijk communicatie is.

%27Ik+ben+niet+zo+van+het+naar+boven+likken%27
© Dirk Hol

Amerstreek is de meest representatieve LTO-afdeling van ons land. In deze strategische regio – het geografische draaipunt van de oude De Nederlanden, het huidige Nederland en België – was en is altijd strijd. Elke grondsoort en alle agrarische deelsectoren zijn aanwezig, waarbij er geen domineert.

Veel infrastructuur komt samen op het grensvlak van Holland en Brabant, aan de route van Amsterdam naar Brussel. Je moet letterlijk en figuurlijk over de brug komen en het evenwicht zoeken tussen gebieden, sectoren en mensen. Naast oprechtheid en samenwerking is er ook egoïstisch effectbejag, velen willen je plooien en het liefst voor hun karretje spannen. Zo'n voorzitter was ik niet. Ik ben niet zo van het naar boven likken, ik ben mijn eigen autonome autoriteit.

Bij de algemene vergadering van ZLTO Amerstreek hielden we een symposium met gerenommeerde landbouwkundigen en de bekende politica '@lientje1967'. Autoriteiten met verschillende toekomstbeelden, variërend van positief tot zeer negatief, waarbij veel vragen overbleven en amper goede oplossingen.

Een crisis kun je ook als een grote kans beschouwen. Hopelijk heeft Ger de wil en durf

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek (NB)

De problemen die in decennia zijn ontstaan en door iedereen met een bulldozer vooruit werden geschoven, zijn nu rampzalig groot geworden en vallen in de categorie ramp of crisis. En in noodsituaties grijpen de 'boven ons gestelden' makkelijker naar grovere maatregelen. Als sector zitten we in een storm, midden op zee, waarbij de overkant moet worden gehaald. De neiging terug te zwemmen is groot.

Een paar dagen later werd bekendgemaakt dat Ger Koopmans voorzitter van LTO Nederland zou worden. Nu weet ik een beetje hoe zo'n besluit tot stand komt, een aantal bestuurders kennende, hun inzichten en de heersende sentimenten. Mijn eerste gedachte was: wat een reactionaire, niet-representatieve restauratie. Ik lik immers niet naar boven.

Een crisis kun je ook als een grote kans beschouwen. Hopelijk heeft Ger de wil en durf, want met alleen maar de hakken in het zand zetten en wijzen naar anderen gaan we het niet redden. Dan verprutsen we kostbare jaren.

Bijgaande link verwijst naar het interview in BN De Stem.

Impressie van symposium


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer