'Europapa! Welkom in Europa, jonguh!'

Het songfestival werd een 'zero points'. Intussen komen de Europese verkiezingen eraan. Het zijn onrustige tijden, zeker al een jaar of vijf: stalbezetting, boerenacties, corona, oorlog in Oekraïne, Gaza, geradicaliseerde klimaatprotesten en tegenwoordig openlijke jodenhaat. Kabinetsformaties zijn door de verkiezingsuitslagen telkens een rommeltje.

%27Europapa%21+Welkom+in+Europa%2C+jonguh%21%27
© Dirk Hol

Wij als Nederlandse volk, links en rechts, zijn ook een zooitje. Zo stond in de peilingen een partij vorig jaar op 14 zetels en een paar maanden terug op ruim 50, na verkiezingen waarbij ze er 37 haalde. Wat zegt dat over ons? Dat wij door het leven gaan als doorgesnoven stuiterballen, met verkiezingen als een soort van videospel?

Zowel bij klimaatacties als boerenprotesten mengen zich extremisten op beide vleugels die de acties willen kapen voor eigen gewin. Toen ik deelnam aan klimaatacties, zo'n vijf jaar geleden, werd ik door dit soort gevaarlijke gekkies van beide kanten op de huid gezeten. Uit de ene ontstond Farmers Defence Force en in de andere zaten de nu geradicaliseerde Extinction Rebellion- en pro-Palestijnse activisten, waarvan de laatsten me 'white privilege' vonden, ondanks gewasschade door klimaatverandering.

Sommige boeren zeggen oorlog te wensen, omdat dan het belang van voedsel duidelijk wordt. Omdat oorlog tot terreur, dood en verderf leidt, mag je zoiets niet wensen. Daarom kwam er een Europese Unie.

Wij maken ons druk om onzin en lopen achter 'gratis-bierbelovers' aan

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek (NB)

Vanaf 1951 kwamen verstandige mensen als Jean Monnet, Robert Schuman, Charles de Gaulle en Konrad Adenauer bijeen. Zij meenden dat de vredeskans groter werd door economieën te koppelen. Daarom is er een EU, na eerst EG, EEG en EGKS. Men begon met zes landen: Benelux, Italië en de erfvijanden Duitsland en Frankrijk. Mansholt gaf het vorm via landbouw.

De EU kan beter. Het Verdrag van Maastricht uit 1992 werd een zwak compromis, waarbij men verzaakte fundamentelere keuzes te maken. De EU was toen machtig, maar raakte verdund. Nu maken landen als China, India en de Verenigde Staten, met de grootste bevolkingsaantallen, de dienst uit.

Bedenk ook dat landen als Brazilië en Indonesië groter zijn, met elk meer inwoners dan bijvoorbeeld de losse EU-landen als Duitsland of Frankrijk. Om niet vermalen te worden moet Europa dus een blok vormen en samenwerken.

Op 350 kilometer van Malmö, waar het songfestival was, is het oorlog. En wij maken ons hier druk om onzin en lopen achter linkse en rechtse 'gratis-bierbelovers' aan. Stem daarom voor Europese kracht, Europapa!, voor vrede en democratie. En niet op partijen die met Poetin of Orbán, Xi, Hamas of jodenhaters heulen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer