Onkruid lostrekken tot aan de wortel toe met Bionalan Tig' Air

Onkruid verwijderen zonder toepassing van chemie kan door het af te maaien of te klepelen. Het beste resultaat wordt echter behaald door het te wieden of geheel uit de grond te trekken. Dan is er immers de minste kans op hergroei.

Onkruid+lostrekken+tot+aan+de+wortel+toe+met+Bionalan+Tig%27+Air
© Frits Huiden

Bij een hoog gewas vindt schoffelen of wieden vaak te laat plaats en daarbij is het moeilijker in de gewasrij uit te voeren. Doorschieters als melden, distels of aardappelopslag, die boven het gewas uitsteken, zijn nog wel uit de grond te trekken met een machine als de Franse Bionalan Tig' Air. Dit is een onkruidtrekker van dezelfde fabrikant die ook een maaier maakt om onkruid op hoogte af te maaien.

Het Groningse Agri Biosolutions importeert de machine, die na een ontwikkelperiode van drie jaar nu net op de markt is. Het Franse woord 'tige' betekent uitloper of stengel en 'air' staat uiteraard voor lucht. Ofwel, stengels uittrekken en 'in de lucht' weggooien. Dat is zo'n beetje wat de machine dan ook doet.

Agri Biosolutions importeert inmiddels een heel gamma aan machines voor alternatieve en chemievrije onkruidbestijding. Voorbeelden zijn de Kvick-Finn Rotor, de cultivator 4 Disc Acticut met horizontale schijven en de kettingeg Kelly Diamond. Het bedrijf heeft ook een eigen merk (ABS Greenline) opgezet met daarin een roterende wiedeg om met 25 kilometer per uur onkruid te wieden en korsten te breken.

Alle onkruiden die boven het gewas uitsteken, worden losgetrokken

De hefgedragen Bionalan Tig' Air bestaat uit een aangedreven en met rubber gevoerde klemrol, die langs een rotor met elementen loopt. Door de machine net boven de toppen te houden, klemt het stengelige onkruid tussen de rotor en de ronde elementen van de optrekrol.

Bij genoeg grip, een niet al te vaste en het liefst wat vochtige grond en genoeg stengel wordt onkruid met wortel en al uit de grond getrokken. Het afval komt tussen het gewas te liggen, zonder kans op hergroei.


Druk is in te stellen

Om zoveel mogelijk onkruid te pakken, is de druk tussen de optrekrol en de aangedreven rotor in te stellen. Daarbij is er reliëf op de rubberen elementen gemaakt. De rubberen elementen zijn over de hele optrekrol verdeeld. Door openingen in de optrekrol heeft het onkruid ruimte om naar beneden te vallen en wordt de plant niet plat gewalsd.


De aandrijving verloopt mechanisch via een kettingkast aan de zijkant van de machine.
De aandrijving verloopt mechanisch via een kettingkast aan de zijkant van de machine. © Frits Huiden

De machine is te verkrijgen met een werkbreedte van 3 en 6 meter en weegt respectievelijk 1.560 of 2.450 kilo. Een flink frontgewicht op een viercilinder trekker komt daarmee goed van pas. De versie van 3 meter heeft een transportbreedte van 3,20 meter, wat aandacht vraagt op de weg en bij dammen. Breedteverlichting is optie. De machine van 3 meter breed is te krijgen vanaf 21.250 euro (exclusief btw).

De aandrijving verloopt mechanisch via een kettingkast aan de zijkant van de machine. Dit vraagt onderhoud en is alleen in snelheid te variëren op toerental van de trekker, maar houdt ook de overbrengverhoudingen op de rotoren constant. Op 540 aftakastoeren van de trekker draait de rotor er ruim 400.


Om zoveel mogelijk onkruid te pakken, is de druk tussen de optrekrol en de aangedreven rotor in te stellen. Daarbij is er reliëf op de rubberen elementen gemaakt.
Om zoveel mogelijk onkruid te pakken, is de druk tussen de optrekrol en de aangedreven rotor in te stellen. Daarbij is er reliëf op de rubberen elementen gemaakt. © Frits Huiden

In een perceel wortelen in Oost-Nederland is genoeg opslag om te trekken. Een snelheid van ruim 2 kilometer per uur is optimaal, wat betekent dat de capaciteit beperkt is. Het onkruid komt wel mooi verdeeld tussen het gewas te liggen.

Het plan is om ook een halfgedragen versie te bouwen, zodat deze te hanteren is met een lichtere trekker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer