'De meeste robotwieders roeren niet in de grond'

De nieuwste robots voor onkruidbestrijding in diverse gewassen zijn op 4 juli te zien tijdens de Biovelddag in het Flevolandse Lelystad. Volgens teeltadviseur Christoffel den Herder is een belangrijk voordeel van robotwieders dat ze niet in de grond roeren, zodat onkruidzaden niet steeds opnieuw kiemen.

%27De+meeste+robotwieders+roeren+niet+in+de+grond%27
© BioVelddag

Het toepassen van robots voor onkruidbestrijding in hoogsalderende biologische gewassen neemt snel toe, constateert de organisatie van de BioVelddag. Daarom is gevraagd aan biologisch teeltadviseur Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice om de meest innovatieve oplossingen op een rij te zetten in een demonstratie.

Het gaat dan met name om de Carbon Robotics LaserWeeder, Andela Elektroschoffel en Andela RobotWeeder en de Odd.bot en Trabotyx. Dit zijn robots die het onkruid laseren, elektrocuteren, plukken of uitfrezen. Volgens Den Herder is het grote voordeel van robotwieders, naast het verminderen van handarbeid, dat ze de grond nauwelijks beroeren ten opzichte van mechanische onkruidbestrijding.

'Met schoffelen en wieden roer je elke keer in de grond en wek je de onkruiden weer op om nog eens te ontkiemen', legt Den Herder uit. 'Met een robotwieder die onkruiden wegbrandt of plukt, blijft de onkruiddruk over het algemeen veel lager. En als bijkomend voordeel heb je geen of minder wortelschade aan het gewas.'


Kapot branden met laser

De nieuwste robotwieders werken allemaal met cameraherkenning en gebruiken verschillende technieken om het onkruid te bestrijden. De LaserWeeder van Carbon Robotics brandt het volvelds kapot met een laser. De Andela Robot Weeder stipt het aan en elektrocuteert het. De Trabotyx boort het weg met een freesje van 20 millimeter en de Odd.bot plukt het met grijpertjes gericht uit de grond.

De bezoekers aan de BioVelddag kunnen de verschillende machines in actie zien en vergelijken in jonge peen op ruggenteelt. Tijdens de demo is fabrikant Andela ook aanwezig met een nieuwe combinatie van robotwieden met elektrisch schoffelen. Dit is voor onkruidbestrijding zowel tussen als in de rij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer