Areaal consumptieaardappelen in België stijgt met 5,8 procent

Het areaal consumptieaardappelen in België stijgt in 2024 met 5,8 procent. Dat is een toename van 5.540 hectare. In Vlaanderen komt er 1,8 procent bij en in Wallonië 11,1 procent.

Areaal+consumptieaardappelen+in+Belgi%C3%AB+stijgt+met+5%2C8+procent
© Burt Sytsma

Nadat eerder de cijfers uit Wallonië bekend waren, heeft onderzoeksinstelling Viaverda nu ook de cijfers uit Vlaanderen gepubliceerd. Het areaal met late rassen, waarvan de oogst na 1 september plaatsvindt, stijgt in Vlaanderen met 3,2 procent. Het areaal vroege rassen daalt juist met 9 procent in dit gedeelte van België. In het areaal pootgoed is een sterke stijging te zien, zowel van het gecertificeerd pootgoed als pootgoed van eigen vermeerdering (ATR).

Mogelijk is er nog sprake van een overschatting, omdat telers op het allerlaatste moment hun teeltplan moesten aanpassen door de moeilijke plantomstandigheden. In Wallonië lijkt het areaal pootgoed ook sterk te stijgen.


Laat geplant

De areaalstijging zegt nog weinig over de uiteindelijke productie van aardappelen, waarschuwt Viaverda. Het planten is nog maar net afgelopen. De aardappelen werden dit jaar in Vlaanderen verspreid geplant over een periode van tien weken. 'Het is nog maar de vraag welke opbrengsten de laat geplante aardappelen nog kunnen behalen', stellen de deskundigen van Viaverda.

Daarnaast zijn er veel opkomstproblemen, zowel bij de vroege rassen als de late rassen. Volgens Viaverda zijn er verschillende redenen voor de opkomstproblemen. Zo is relatief veel fysiologisch ouder pootgoed gebruikt, zijn de planten te vaak afgekiemd, is bacterierot aanwezig, fusariumaantasting en het was te nat na planten. Het wisselvallige weer zorgt voor een hoge plaagdruk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer