Nieuwe tool helpt aardappelteler met kostprijsberekening

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) heeft in samenwerking met LTO Nederland, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Delphy, ABN Amro en boekhoudkantoren Flynth, Alfa en Countus de zogeheten KostprijsCalculator ontwikkeld. Doel is fritesaardappeltelers helpen bij het maken van een accurate kostprijsberekening.

Nieuwe+tool+helpt+aardappelteler+met+kostprijsberekening
© Anton Dingemanse

Volgens de POC nemen grote afnemers steeds meer tijd om contracten aan te bieden, terwijl ze traditioneel snel een vaste prijs vaststelden die voor iedereen gold. ‘Deze werkwijze werkt goed voor telers met vruchtbare gronden en efficiënte methoden, maar de minder efficiënte boeren (vooral die met matige oogsten) worstelen om winstgevend te blijven’, meldt de producentenorganisatie op de eigen website.

Hoewel de contractprijzen vorig jaar zijn gestegen, zijn deze volgens de organisatie nog steeds niet kostendekkend. ‘Zeker niet als we alle kosten en risico’s meerekenen.’ Toch blijven veel telers aardappelen telen, ziet de POC. ‘Dit komt door de langetermijninvesteringen die zijn gedaan en het optimisme dat het beter zal gaan. Ook speelt mee dat niet alle telers hun kostprijs kennen, wat het moeilijk maakt om een besluit te nemen over het al dan niet voortzetten van de teelt.’


Om consumptieaardappeltelers bij dit laatste te ondersteunen, is de KostprijsCalculator ontwikkeld. Betrokken zijn boekhoudkantoren Flynth, Alfa en Countus en de organisaties LTO Nederland, de NAV, Delphy en ABN Amro. ‘De tool helpt bij het maken van een accurate kostprijsberekening’, stelt de producentenorganisatie. ‘Wij adviseren alle telers om deze tool te gebruiken voordat ze een contract teken met een afnemer.’


Kostprijsplus-model

Reden voor de ontwikkeling van de kostprijsberekeningstool is het feit dat de POC streeft naar een zogeheten ‘kostprijsplus’-model. Daarbij zijn een gezonde winstmarge en ruimte voor risico’s in de kostprijs inbegrepen. ‘Dit is ook belangrijk om aan de regelgeving te kunnen voldoen’, beargumenteert de organisatie.

Maar het berekenen van een nauwkeurige kostprijs is volgens de POC ingewikkeld. ‘Vooral vanwege de vele variabelen in de akkerbouw en het delen van machines. Door het gebrek aan een standaard berekeningsmethode worden contractprijzen vaak niet gebaseerd op de werkelijke kosten van de telers’, is de ervaring.


Contracttool vernieuwd

Naast de introductie van de kostprijscalculator, meldt de producentenorganisatie ook dat de contracttool vernieuwd is. ‘Deze tool is onder meer bedoeld om telers meer controle te geven over het contractproces. Dit door het tijdstip van ondertekening te laten afhangen van de beschikbaarheid van alle contractprijzen.’


Zowel de contracttool als de kostprijsberekeningstool komen binnenkort beschikbaar in het ledenportaal op de vernieuwde website van de Producenten Organisatie Consumptieaardappelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer