Kostprijsberekening POC voldoet aan normen Wageningen Economic Research

De KostprijsCalculator van de Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) geeft vergelijkbare resultaten als de kostprijsberekeningen voor aardappelen van Wageningen Economic Research. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksinstelling.

Kostprijsberekening+POC+voldoet+aan+normen+Wageningen+Economic+Research
© Haijo Dodde

In het kader van het onderzoek 'Aardappelmarkt in balans' zijn enkele modules voor kostprijsberekeningen met elkaar vergeleken. De resultaten daarvan zijn onlangs gepresenteerd door Wageningen Economic Research op een bijeenkomst in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. De POC is blij met de erkenning van de onderzoeksinstelling.

Volgens de organisatie is de KostprijsCalculator opgezet om helderheid te krijgen in de opbouw van de kostprijs voor de productie van consumptieaardappelen. Voor telers is het een instrument om beter inzicht te krijgen in hun eigen marktpositie en als extra steun bij de onderhandelingen met potentiële afnemers.


De POC schrijft dat met de KostprijsCalculator het 'nattevingerwerk' tot het verleden behoort. De calculator is opgezet met stakeholders Flynth, Countus, Alfa, Delphy, LTO, NAV en ABN Amro. Samen is overeenstemming bereikt over standaardisatie voor het berekenen van de kostprijs voor consumptieaardappelen.


Niet rekenen met standaard 50 ton per hectare

De methode van berekenen zorgt ervoor dat er geen onduidelijkheid is over de waarde van de kostprijs en ook dat telers geen kosten over het hoofd zien. Voor wat betreft de opbrengsten waarschuwt de POC ervoor dat telers niet standaard moeten rekenen met opbrengsten van 50 ton per hectare. Uit het onderzoek van Wageningen Economic Research blijkt dat ze zich hiermee vaak in de vingers snijden.

Voor zo'n 2.500 hectare aan aardappelen hebben telers hun kostprijs al berekend met de KostprijsCalculator. De POC meldt dat de tool jaarlijks wordt aangepast voor zover dat nodig is en als webapplicatie op de website van de POC beschikbaar is achter een leden-login.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer