Aardappelsector heeft zorgen over laat en moeilijk seizoen

Telersorganisatie North-western European Potato Growers (NEPG) is bezorgd over het verlate en moeilijke aardappelseizoen in de EU4-landen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Ook constateert NEPG veel problemen met de opkomst in vooral Nederland en België.

Aardappelsector+heeft+zorgen+over+laat+en+moeilijk+seizoen
© Job Hiddink

De aardappelmarkt wordt dit seizoen vooral bepaald door de toename van de verwerkingscapaciteit van de industrie en de verhouding tussen vraag en aanbod. Hoe groot dat aanbod zal zijn, is door de extreme start van het huidige seizoen nog nooit zo onzeker geweest, stelt NEPG.

Wel verwacht de telersorganisatie een areaaluitbreiding van 4 tot 6 procent in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Concrete cijfers heeft NEPG nog niet. Ze meldt dat de late en moeilijke pootomstandigheden en opkomstproblemen leiden tot zorgen in een aantal belangrijke teeltgebieden.


Rot pootgoed

Rot pootgoed zorgt er volgens NEPG voor dat soms tot wel 80 procent niet ontkiemt. Het betreft vooral aardappelpercelen in Nederland en België. Het gebruik van gesneden pootgoed, achterstand bij het poten, veelvuldig ontkiemen en zware regenval hebben de poot- en opkomstperiode al met al erg ingewikkeld gemaakt, schrijft de organisatie.

Daarnaast zijn er in delen van de Benelux en het Zuid-Duitse Beieren door hevige regen en overstromingen al complete aardappelpercelen afgeschreven. Waar in Frankrijk het pootgoedareaal toeneemt, krimpt dat in Nederland met een paar honderd hectare. Volgens NEPG zijn er in dit land op honderden hectares pootgoed kwaliteitsproblemen. Van de knolzetting en het tal kan de organisatie nog geen duidelijke indicatie geven.


Vraag naar grondstoffen groeit

Tot slot meldt NEPG dat in alle EU4-landen de vraag naar grondstoffen voor de verwerkende industrie groeit. Dit is vooral het gevolg van de groei van de verwerkingscapaciteit. Daarentegen stabiliseert of daalt de afzet van diepvrieschips en andere verwerkte producten.

Die ontwikkeling heeft volgens de telersorganisatie vooral te maken met de toenemende concurrentie uit Noord-Amerika, China, India, Turkije of Argentinië. NEPG vindt dat aardappeltelers zich hier bewust van moeten zijn bij het plannen van toekomstige investeringen of uitbreidingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer