Gelderland heeft primeur met vergunning op doelsturing varkenshouderij

Provincie Gelderland hoopt dit jaar de eerste omgevingsvergunning op basis van doelvoorschriften te verlenen. De agrarische sector en overheden zien vergunningverlening op basis van bedrijfsspecifieke emissiedoelen als de toekomst.

Gelderland+heeft+primeur+met+vergunning+op+doelsturing+varkenshouderij
© Marcel Berendsen

De vergunning in Gelderland is bedoeld voor een varkensstal met dagontmesting. Voor deze techniek is nog geen emissiefactor. Het is dus onzeker welke reductie wordt behaald. Dat is de reden dat de provincie een vergunning met doelvoorschriften afgeeft. De emissie wordt continu gemeten en er komt een plan van aanpak voor het geval de uitstoot boven het afgesproken plafond uitkomt.

Vergunningverlening op basis van doelvoorschriften heeft een norm die wordt gebaseerd op de echte uitstoot. Boeren kunnen zelf de methode kiezen waarmee die uitstoot binnen de vergunde grenzen blijft.


Perspectief

Gelderland is de eerste provincie die zo'n vergunning met doelvoorschriften verleent. Volgens de woordvoerder van gedeputeerde Ans Mol (BBB) is de verklaring van geen bedenkingen bijna gereed. Zodra dat definitief is, kan de omgevingsvergunning worden verleend.


Het Gelderse CDA-Statenlid Arjan Tolkamp is blij met dit vooruitzicht. 'Oké, het duurde veel langer dan gehoopt, maar dit is een lang bepleitte stap en zeer wenselijk, maar vooral noodzakelijk. En het belangrijkste: het biedt perspectief.'

Eline Vedder, Tweede Kamerlid voor de christendemocraten, stuurt via X haar complimenten aan de provincie en de veehouder. Vedder noemt het een 'superbelangrijke ontwikkeling om de agrarische sector weer handelingsperspectief te bieden.'


Doorbraak

Ook Rabobank-directeur Food en Agri Alex Datema is enthousiast. Hij hoopt dat de Gelderse primeur een doorbraak betekent voor doelsturing in combinatie met vergunningverlening. 'Dat zou ons allemaal echt voorwaarts helpen. Dit is een heel mooie stap van provincie Gelderland.'

Zowel het Innovatie Netwerk Landbouw als de Coalitie Vitale Varkenshouderij, waarbij alle provincies en de veehouderij zijn betrokken, ondersteunen het Gelderse initiatief. In het programma 'Versnellingsaanpak Emissiearme Landbouw' werken de provincies samen om emissies van ammoniak bij de bron aan te pakken.

Volgens de Brabantse landbouwgedeputeerde Marc Oudenhoven (Lokaal Brabant) wordt doelsturing belangrijk. 'Het zal op- en afgaan, maar het is wel dé manier voor een integrale aanpak van emissies op bedrijfs- en gebiedsniveau.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer