Spanje vertegenwoordigt EU op wereldranglijst megavarkensproducenten

Op de ranglijst van mondiale megaproducenten met fokzeugen staan maar drie Europese bedrijven, alle drie actief in Spanje. De lijst Global Mega Producers van het Canadese varkensgeneticabedrijf Genesus toont de 52 ondernemeningen wereldwijd die vorig jaar meer dan 100.000 fokzeugen houden.

Spanje+vertegenwoordigt+EU+op+wereldranglijst+megavarkensproducenten
© Varkens Archief

De drie Spaanse integraties op de ranglijst zijn Grupo Vall Companys, Costa Food Group en Grupo Jorge. De lijst bevat varkensproducenten uit tien schillende landen en wordt gedomineerd door Aziatische ondernemingen.

De grootste megaproducent is het Chinese Muyuan Foodstuff met maar liefst 3,13 miljoen zeugen. Op geruime afstand volgt eveneens een Chinese onderneming, Wens Food Group met 1,57 miljoen zeugen. Plek 3 is voor het Thaise Charoen Pokphand Foods met 1,12 miljoen zeugen.

Nieuwkomers uit Mexico, Vietnam en China

Op de meest recente ranglijst zijn drie nieuwkomers vermeld. Bachoco uit Mexico houdt 120.000 zeugen, Greenfield Vietnam Corporation uit Vietnam heeft 116.000 zeugen en Shennong Group uit China produceert met 100.000 zeugen. De 52 megabedrijven hebben samen ruim 16,5 miljoen zeugen. Daarmee vertegenwoordigen ze ongeveer 20 procent van de zeugen die wereldwijd in productie zijn.

Europa is vertegenwoordigd door drie Spaanse bedrijven. Grupo Vall Companys prijkt op de 13de plaats met 300.000 zeugen. Dat zijn er 40.000 meer dan in het jaar 2022. Deze groei in het aantal zeugen is met name toe te schrijven aan de uitbreiding van de activiteiten in Latijns-Amerika.

Het Spaanse Costa Food Group bezet de 22ste plaats op de ranglijst van megaproducenten. De integratie telt in 2023 in totaal 160.000 zeugen, 5.000 meer dan in 2022. De derde grote Spaanse integratie, Grupo Jorge houdt 105.000 zeugen. Dat aantal is gelijk gebleven ten opzichte van 2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer