Brabants ki-bedrijf Klasse krijgt flinke impuls

Klasse, de leverancier van varkenssperma in het Brabantse Sint-Oedenrode, bestaat 25 jaar. In de wereld van kunstmatige inseminatie van varkens ligt een zekere toekomst voor het bedrijf. Vanwege de globale groei heeft de Deense geneticaleverancier DanBred meegestuurd in verdere groei van de Brabantse onderneming. Klasse is de spil in het nationaal en internationaal verspreiden van sperma van Deense varkensgenetica.

Brabants+ki%2Dbedrijf+Klasse+krijgt+flinke+impuls
© Jos Thelosen

Klasse vierde vorige week het jubileum. Een van de hoogtepunten was de opening van het nieuwe kantoorpand en het logistieke centrum voor het verpakken en verzenden van ki-sperma bij de stal met ki-beren. De DuRock-feestavond trok 170 jonge varkenshouders. Er waren diverse activiteiten voor periferie, relaties en familie.


Torben Aarris, CEO van DanBred, schetst volop toekomstperspectief voor het 25 jaar bestaande Klasse.
Torben Aarris, CEO van DanBred, schetst volop toekomstperspectief voor het 25 jaar bestaande Klasse. © Jos Thelosen

Tijdens de bijeenkomst voor de periferie werd de locatie officieel in gebruik genomen. CEO Torben Aarris van DanBred stelt dat DanBred-genetica vanuit Sint-Oedenrode alle regio's ter wereld goed kan bereiken. 'Mondiaal groeit de voedselvraag naar dierlijke eiwitten en zal ook de varkenshouderij groeien. DanBred-varkens presteren op alle plekken ter wereld onder verschillende klimaatomstandigheden steeds beter. De focus op efficiëntie en productiviteit zorgt voor de laagste kostprijs. Ondanks hoge vaste kosten en dure arbeid in Denemarken behoren we tot de drie laagste kostprijslanden in de EU.'


Het nieuwe onderkomen van Klasse bij het spermawinstation.
Het nieuwe onderkomen van Klasse bij het spermawinstation. © Jos Thelosen

Volgens Aarris is ook de voederconversie van DanBred-varkens in dertig jaar met zo'n 20 procent afgenomen. 'Hierdoor is de CO2-footprint van varkensvlees afgenomen en zal dat jaar na jaar verder dalen door het gebruik van onze efficiënte en hard groeiende Duroc-beren. Daarnaast zal het aantal gespeende biggen per zeug per jaar stijgen door de focus op bigoverleving. In 2030 zullen Deense varkenshouders gemiddeld meer dan 37 biggen per zeug per jaar spenen.'


Rondleiding van mensen uit de periferie door het nieuwe kantoorpand. Een van de grondleggers van Klasse, Mark van Gaal geeft uitleg over het productieproces van de doses sperma.
Rondleiding van mensen uit de periferie door het nieuwe kantoorpand. Een van de grondleggers van Klasse, Mark van Gaal geeft uitleg over het productieproces van de doses sperma. © Jos Thelosen

De CEO van DanBred benadrukt de cruciale rol van Klasse bij het wereldwijd verspreiden van DanBred-genetica. 'Ze excelleren al 25 jaar in het uitleveren van vloeibare genetica. Met de mondiale groeistrategie van DanBred is er ook volop groeipotentieel voor de lange termijn voor de service van Klasse', meent hij. 'We zijn trots op wat hier is gerealiseerd en omarmen de toekomst. Dat doen we graag samen met jonge varkenshouders en onze partners.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer