Aanpassing fokdoel zorgt voor minder uitval onder Deense biggen

De uitval onder Deense biggen is vorig jaar met bijna 1 procent gedaald. Dat komt door een nieuwe fokdoelstelling die de Deense Raad voor Landbouw en Voeding in de zomer van 2022 heeft geïntroduceerd.

Aanpassing+fokdoel+zorgt+voor+minder+uitval+onder+Deense+biggen
© DanBred

In 2016 was de biggensterfte in Denemarken nog 20,9 procent. Daarna steeg die tot 23,4 procent. De toename kwam door een onbedoelde, negatieve correlatie tussen twee eigenschappen: voerefficiëntie en robuustheid, in het vorige fokdoel.

De negatieve correlatie werd aangepakt door de introductie van het nieuwe fokdoel in de zomer van 2022 die tot doel had om de biggensterfte te laten dalen met ongeveer 1 procent per jaar. In 2022 heeft dat er al voor gezorgd dat de biggensterfte niet verder toenam. Uit de cijfers van 2023 blijkt dat de biggensterfte met 0,9 procent is gedaald naar 22,5 procent.


Grote uitdaging

'Een daling van de biggensterfte met bijna 1 procentpunt is echt goed nieuws', zegt directeur van de sector varkens Christian Fink Hansen van de Deense Raad voor Landbouw en Voeding. 'Het lijdt geen twijfel dat de toenemende biggensterfte een grote uitdaging is geweest voor de varkensproductie in Denemarken. We hebben ongelooflijk veel moeite gedaan om deze trend te keren. In de zomer van 2022 introduceerden we een nieuwe fokdoelstelling, waarvan we verwachtten dat deze de sterfte een aantal jaren met ongeveer 1 procentpunt per jaar zou verminderen. Ik ben blij dat deze verwachtingen nu uitkomen.'

Volgens Hansen is fokkerij ingewikkeld en vereist dit geduld. 'Vanaf het moment dat we ons bewust werden van de negatieve correlatie tussen voergebruik en overleving, hebben we gewerkt om deze uitdaging aan te gaan. In de zomer van 2022 introduceerden we de nieuwe fokdoelstelling. Het is verheugend dat we nu echt de impact hiervan kunnen zien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer