Goede resultaten in Denemarken door selectie op bigoverleving

Dankzij de gerichte selectie op bigoverleving door de Deense fokkerijorganisatie DanBred is het aantal gespeende biggen per zeug per jaar naar 34,8 gestegen. Die toename komt grotendeels door een daling van de biggenuitval met 0,9 procent naar 22,4 procent tot en met een gewicht van 30 kilo. Ook bij vleesvarkens heeft de gerichte selectie op overleving een positief effect. Daar nam de uitval met 0,1 procent af.

Goede+resultaten+in+Denemarken+door+selectie+op+bigoverleving
© John Lamers

Het nationale gemiddelde van 2023 laat zien dat het foksysteem nu de code heeft gekraakt voor een hogere overleving, terwijl de productiviteit blijft verbeteren. Dat benadrukt directeur van de sector varkens Christian Fink Hansen van de Deense Raad voor Landbouw en Voeding. 'Het vorige fokdoel had een onbedoelde, negatieve correlatie tussen overleving en productiviteit. Dat leidde helaas tot een toename van de sterfte. Die trend is nu gekeerd. Tegelijkertijd zien we nog steeds productiviteitsverbeteringen in de Deense varkensproductie, wat positief is.'

Niet alleen bij biggen is de overleving verbeterd, maar ook bij zeugen. Daar daalde de uitval met 0,3 procent naar 14,2 procent. Bij vleesvarkens daalde de uitval met 0,1 procent naar 3,4 procent.


Technische resultaten

Daarnaast blijven de technische resultaten van de varkens verbeteren. Bij biggen van 7 tot 30 kilo levend gewicht daalde de voerconversie met 0,01 naar 1,76 per kilo groei. De groei van de biggen is toegenomen naar 467 gram per dag in het traject 7 tot 30 kilo.

Ook bij vleesvarkens waren de technische resultaten beter. De voerconversie van 30 tot 115 kilo levend gewicht daalde met 0,03 naar 2,64. De groei steeg met 15 gram naar gemiddeld 1.054 gram per dag.

Deze resultaten zijn gebaseerd op 666 zeugenbedrijven met gemiddeld 856 zeugen en 19,8 miljoen gespeende biggen. Daarnaast zijn er nog 388 bedrijven met alleen gespeende biggen en 1.155 vleesvarkensbedrijven die gemiddeld 7.703 vleesvarkens per jaar afleveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer