Dierenbescherming is kritisch over actieplan kalverhouderij

Door het actieplan 'Veal Forward; een duurzame toekomst voor de kalversector' verandert de kalverhouder niet wezenlijk. Het titel van het plan suggereert dat de sector dierwaardiger wordt, maar het zijn slechts kleine stappen die worden voorgesteld, schrijft programmamanager Bert van de Berg van de Dierenbescherming.

Dierenbescherming+is+kritisch+over+actieplan+kalverhouderij
© Twan Wiermans

Van den Berg noemt het sectorplan een 'wassen neus'. Toenmalig minister van Landbouw Carola Schouten wees een plan om de verduurzaming te versnellen tot tweemaal toe af, omdat het plan niet ambitieus genoeg was. Zij liet vervolgens in 2021 alternatieve scenario's voor de kalverhouderij opstellen, maar die scenario's wees de kalversector weer af als veel te radicaal.

In 2023 onderhandelde de Dierenbescherming met de kalversector in het kader van het op te stellen Convenant dierwaardige veehouderij over een plan om in enkele grote stappen tussen nu en 2040 de kalversector dierwaardiger te maken. De kalversector en de Dierenbescherming werden het daarover niet eens.


Verre van dierwaardig

De programmamanager van de Dierenbescherming kwalificeert het actieplan 'Veal Forward' als 'in de verste verte niet dierwaardig'. Zo heeft het plan volgens hem geen enkel raakvlak met de schets van een dierwaardige kalverhouderij in 2040, die in 2023 werd opgesteld door een adviesgroep van Nederlandse dierenwelzijnswetenschappers. Ook het rapport 'The welfare of calves van het Wetenschappelijk Panel inzake Diergezondheid en Dierenwelzijn' (Efsa, 2023) wordt grotendeels genegeerd.


Bij een dierwaardige kalverhouderij gaat het volgens Van den Berg onder andere om voldoende ruimte voor natuurlijk gedrag, passend voer met voldoende opneembaar ijzer en een transportleeftijd van 35 dagen. Tot slot verwijst hij in zijn reactie naar het antibioticagebruik van de kalversector. Om dat omlaag te brengen, zijn naast conventionele maatregelen structurele maatregelen nodig van geboorte tot slacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer