Albert Heijn betaalt varkenshouders voor stalaanpassingen

Varkenshouders die leveren binnen concept 'Beter voor Natuur & Boer' van Albert Heijn krijgen tot 0,06 euro per kilo extra uitbetaald. De vergoeding is in het leven geroepen met het oog op de stalaanpassingen die vanaf 2025 nodig zijn om binnen het één ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming te mogen leveren.

Albert+Heijn+betaalt+varkenshouders+voor+stalaanpassingen
© Studio Van Assendelft

Varkensvlees dat Albert Heijn onder eigen merkt verkoopt, draagt al sinds 2011 het één ster Beter Leven-keurmerk. Per 1 januari 2025 worden voor dit keurmerk enkele aanpassingen doorgevoerd die om investeringen van de varkenshouder vragen. Een voorbeeld is meer daglicht in stallen. Ook moeten varkens meer bewegingsvrijheid krijgen.

Voor de benodigde stalaanpassingen gaat Albert Heijn een vergoeding betalen. De premie van tot 0,06 euro per kilo geldt binnen de bestaande prijssystematiek en is bedoeld voor de varkenshouders waar de supermarktketen een langjarige samenwerking mee heeft.

Albert Heijn wil met deze investering een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van varkens, de ondersteuning van varkenshouders en de verduurzaming van de varkensketen binnen het concept 'Beter voor Natuur & Boer'.


Uitbreiden met nieuwe varkenshouders

'We zijn trots op de langetermijnsamenwerking in onze varkensketen en die willen we behouden', zegt Constantijn Ninck Blok, directeur Merchandising & Formats bij Albert Heijn. 'Ook willen we uitbreiden met nieuwe varkenshouders. Daarom is het belangrijk om te investeren in onze keten. Om onze missie 'Samen beter eten bereikbaar maken voor iedereen' waar te maken, zetten we continu stappen. Dat doen we nu op het gebied van dierenwelzijn.'

Bestuurder Ellen Bien van de Dierenbescherming is blij met de stap van Albert Heijn. 'De supermarktketen onderschrijft zo het belang van meer dierenwelzijn, en toont aan bereid te zijn daar ook voor te willen betalen. Dat is belangrijk, omdat boeren de benodigde investeringen ook terug moeten kunnen verdienen. Pas dan kunnen we echt stappen zet naar een dierwaardige veehouderij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer