Beter Leven-varkenshouders met vergunningsproblemen krijgen uitstel

Varkenshouders die willen voldoen aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk in 2025 maar hiervoor vanwege de stikstofproblematiek geen vergunning kunnen krijgen, kunnen een tijdelijke ontheffing krijgen voor die criteria op basis van overmacht. Dat heeft de Dierenbescherming besloten naar aanleiding van aanhoudende vergunningsproblematiek.

Beter+Leven%2Dvarkenshouders+met+vergunningsproblemen+krijgen+uitstel
© Henk Riswick

Om te voldoen aan de normen voor één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, moeten varkenshouders een aantal grote dierenwelzijnsinvesteringen doen, zoals een minimum daglicht doorlatend oppervlak en een gedeeltelijk dichte vloer bij de gespeende biggen.

Voor varkenshouders die deze aanpassingen zouden moeten doorvoeren, gold er een overgangstermijn tot 1 januari 2025. Maar door de landelijke stikstofproblematiek ligt de vergunningverlening voor agrarische bedrijven nu nagenoeg stil. Dat veroorzaakt problemen voor een deel van de varkenshouders die hun stal nog deels of geheel moeten aanpassen.

De Dierenbescherming heeft adviesbureau Agra-Matic een onderzoek laten uitvoeren. Daarop heeft de dierenwelzijnsorganisatie besloten dat er geen stoppersregeling komt voor bedrijven die binnen enkele jaren willen stoppen. Zij worden niet verder ondersteunt en krijgen geen ontheffing. 'Bedrijven die voor de ontheffing in aanmerking willen komen, moeten aantonen dat ze een vergunning hebben aangevraagd', stelt Dierenbescherming-woordvoerder Niels Kalkman.'


Overmacht

Verder wordt bij vergunningsproblemen rondom verbouw, mede aan de hand van het rapport van Agra-Matic, bepaald of er sprake is van een overmachtssituatie die een tijdelijke ontheffing rechtvaardigt. Bij nieuwbouw komt er een generieke ontheffingsregeling voor vergunningsproblemen. Die laatste loopt tot 1 januari 2028. Ondernemers kunnen tot 1 september een ontheffing aanvragen.

Het merendeel van de Beter Leven-varkenshouders kan hun stal aanpassen zonder hiervoor een vergunning te hoeven aanvragen. Maar varkensbedrijven die nieuwbouw of ingrijpende verbouw willen plegen, kunnen dit vaak niet uitvoeren.

Bij ingrijpende verbouw en nieuwbouw is het daarbij waarschijnlijk dat er meer stappen worden genomen voor dierenwelzijn dan de huidige Beter Leven-criteria vereisen. Door het afgeven van een tijdelijke ontheffing aan deze bedrijven worden de welzijnsverbeteringen weliswaar uitgesteld, maar niet afgesteld. Dit laatste zou wel gebeuren als deze deelnemers zich genoodzaakt zien uit het Beter Leven-keurmerk te moeten stappen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer