Kalversector presenteert toekomstplan 'Veal Forward'

Voorzitter Joop Atsma van Stichting Brancheorganisatie Kalversector heeft dinsdag het toekomstplan 'Veal Forward' uitgereikt aan voorzitter Dion Graus van de vaste commissie Landbouw in de Tweede Kamer.

'Het is een belangrijk en integraal plan voor de toekomst van de kalverhouderij', zegt Teus Kreuger, die als voorzitter van LTO-vakgroep Kalverhouderij bij dit plan is betrokken.

De kalversector gaat met enkele zaken direct aan de slag. Andere zaken komen later aan de beurt. 'Je kunt niet van kalverhouders verwachten dat ze de plannen direct doorvoeren. Dat is niet realistisch', vindt Kreuger. Op korte termijn begint de landelijke aanpak van de ziekten IBR en BVD, samen met de overige rundveesectoren.


Ierland

Zo zijn vanaf 2026 Ierse kalveren niet meer welkom. 'Op zich kunnen we die kalveren goed gebruiken, maar Ierse kalveren zijn niet IBR-vrij en Ierland is ook niet met een programma bezig om vrij te worden. Daarom passen Ierse kalveren niet binnen het bestrijdingsplan', legt de vakgroepvoorzitter uit.

Verder zijn onder meer transportvoorwaarden opgenomen en de doelstelling om het antibioticagebruik de komende tien jaar te halveren, met 2022 als basisjaar. Kreuger: 'Bij een proef op twee kalverbedrijven is gebleken dat dit haalbaar is. Vandaar dat we dit nu willen doorvoeren.'


Minder longafwijkingen en ESBL

Verder wil de kalversector werken aan 20 procent minder afwijkingen van de longen in 2028 en het reduceren van het aantal gevallen van ESBL van 40 procent nu naar 10 procent in 2030.

Ook wordt het Garantie Traceringssysteem van Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector aangepast op de binnenlandse transportvoorwaarden voor jonge kalveren en worden de energieniveaus van de dieren op peil gehouden, ook tijdens transport. Hier wordt ook op gecontroleerd.


Sensoren

Daarnaast is er in het toekomstplan 'Veal Forward' aandacht voor soortspecifiek gedrag, herkauwactiviteiten en rust- en vreetmomenten. Deze worden op termijn zoveel mogelijk vastgelegd met sensoren.

Ook is er extra aandacht voor de leefruimte van het kalf, zachte vloeren, hernieuwbare energie en de CO2-footprint. Die laatste moet in 2030 zijn gehalveerd ten opzichte van 1990. Eenzelfde reductie moet in 2035 worden gehaald voor de uitstoot van methaan en stikstof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer