Beter Leven onder vuur, Dierenbescherming 'niet verrast'

Zes dierenwelzijnsorganisaties uitten in het AD kritiek op het Beter Leven-keurmerk. Ze vinden dat het vleesliefhebbers misleidt en vooral is bedoeld om de vleeseters een beter gevoel te geven, in plaats van de dieren te beschermen. De Dierenbescherming is niet verrast: 'Sommigen waren altijd al tegen.'

Beter+Leven+onder+vuur%2C+Dierenbescherming+%27niet+verrast%27
© Jumbo

Volgens de zes organisaties zou het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming op verpakkingen plaats moeten maken voor schokkende beelden en teksten, net zoals op pakjes sigaretten. Dit standpunt komt voor woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming niet als een verrassing. 'Al zolang we dit doen, zijn er tegenstanders die liever de hele veehouderij zien verdwijnen. Zij hebben al sinds de start van het keurmerk kritiek.'

Dorland bekijkt het op een andere manier: 'Zo'n 95 procent van de Nederlanders eet een stukje vlees. Dan kun je er beter voor zorgen dat dit wordt geproduceerd met oog voor het dierenwelzijn. Een bovenwettelijk keurmerk kan daarbij helpen.'


Koers van mammoettanker

Het is volgens de woordvoerder van de Dierenbescherming niet makkelijk om een 'mammoettanker van koers te laten veranderen'. 'Het keurmerk is niet iets statisch, de normen worden in overleg met een aantal partijen telkens aangescherpt. Zo wordt via de geleidelijkheid gewerkt aan een beter dierenwelzijn', legt hij uit.

Dorland is juist trots op wat is bereikt: 'Waar we in 2007 op beperkte schaal zijn begonnen met de Volwaard-kip, is 1 ster Beter Leven nu de standaard.' Wel vindt hij het jammer dat dierenbewegingen proberen elkaar in de flank te raken. 'Je kunt beter kijken naar wat elkaar verbindt en daarin samen optrekken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer