Adema: doe aangifte bij stalinsluiping of stalbezetting

Veehouders die te maken hebben met stalinsluiping of stalbezetting, kunnen hiervan aangifte doen bij de politie. In het politiesysteem wordt dat geregistreerd als huisvredebreuk of inbraak. Demissionair landbouwminister Piet Adema roept gedupeerde veehouders op hiervan gebruik te maken.

Adema%3A+doe+aangifte+bij+stalinsluiping+of+stalbezetting
© John Claessens

In september 2023 dienden VVD-Kamerleden Thom van Campen en Ingrid Michon-Derkzen een motie in om het binnendringen van stallen aan te merken als huisvredebreuk of inbraak. De Tweede Kamer nam die motie aan.

Vervolgens zijn gesprekken gevoerd met LTO Nederland en het Openbaar Ministerie. Adema noemt de impact van stalinsluiping of stalbezetting voor de betrokken veehouders groot. Het is een bedreiging in de persoonlijke sfeer omdat het bedrijf en het woonhuis zich meestal op hetzelfde erf bevinden.


Straf

Het handelingskader van de politie wordt nu verruimd met een paragraaf die het voor slachtoffers van stalinsluiping of stalbezetting mogelijk maakt om aangifte te doen van huis-, lokaal- of erfvredebreuk. Het Openbaar Ministerie bepaalt of er vervolging is aangewezen en zo ja, welke feiten ten laste worden gelegd. Daarna oordeelt de rechter over de straf.

'Ik wil alle slachtoffers nadrukkelijk oproepen om altijd aangifte te doen en een oproep doen aan de daders te stoppen en ervan bewust te worden dat de impact op de boeren en hun gezinnen groot is', schrijft Adema in een brief aan de Tweede Kamer. Hij hoopt hierdoor ook beter in beeld te krijgen in welke mate veehouders met stalinsluiping of stalbezetting te maken hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer