Van Haga stelt Kamervragen over straf voor stalbezetting

BVNL-Kamerlid Wybren van Haga pleit voor het zwaarder straffen van extremisten die stallen willen bezetten en dieren willen bevrijden. Deze week kondigde een activist van Animal Defence Force aan stallen te willen bezetten en dieren uit stallen te bevrijden.

Van+Haga+stelt+Kamervragen+over+straf+voor+stalbezetting
© Pixabay

'Het extreme boerentuig moet opgespoord en opgesloten worden. Het zijn rechts-nationalisten en vergelijkbaar met nazi's voor de dieren', stelde een man uit het Drentse Emmen die leden zoekt voor Animal Defence Force op Facebook. Hij kondigde deze week aan dat er vanaf volgende week stalbezettingen komen en dieren uit stallen worden bevrijd. Inmiddels is dit bericht verwijderd.

Drie jaar geleden bezetten tientallen activisten al een varkensstal in Boxtel. Hiermee moet volgens Van Haga korte metten worden gemaakt. 'In New South Wales, een staat in Australië, is er de wet 'Het recht op landbouw'. Hier worden illegale stalbezettingen zwaarder gestraft. Dat zou bij stalbezettingen in Nederland ook moeten', stelt Van Haga.

Celstraf en forse boete

Het BVNL-Kamerlid wijst erop dat extremisten in Australië tot drie jaar celstraf kunnen krijgen en een boete tot omgerekend 13.433 euro. 'Goed voorbeeld doet goed volgen moet hier het credo zijn. Dat werkschuwe tuig moet andermans eigendommen met rust laten. Strenger straffen is daarbij de duidelijke boodschap van BVNL', licht hij toe.

Van Haga vraagt in zijn Kamervragen of landbouwminister Henk Staghouwer illegale stalbezettingen zwaarder wil bestraffen, naar Australisch voorbeeld. Ook wil hij weten hoe de minister boeren gaat beschermen tegen aanvallen op hun eigendommen.

Waakzaam

LTO Nederland ziet meerdere berichten rondgaan op sociale media uit de extremistische hoek van dierenactivisten waarin wordt opgeroepen tot stalbezettingen. De landbouworganisatie neemt dit soort dreigberichten serieus en roept veehouders op om waakzaam te blijven voor mogelijke acties.

LTO Nederland roept ook op om de rust de bewaren. 'Belangrijk is dat boeren weten wat zij kunnen doen aan de preventie van incidenten door dierenextremisten, maar ook hoe te handelen bij een verdachte situatie of een daadwerkelijke inbraak', stelt LTO-bestuurder Kees de Jong. Hiervoor is het factsheet 'Dierenrechtacties in de agrarische sector', opgesteld door LTO Nederland en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze roepen op om altijd aangifte te doen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer