Justitieminister Yesilgöz: juridische middelen toereikend na stalbezetting

De huidige juridische mogelijkheden om illegale stalbezettingen te vervolgen en passend te bestraffen, vindt minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid toereikend. Dat meldt ze op Kamervragen van Wybren van Haga.

Justitieminister+Yesilg%C3%B6z%3A+juridische+middelen+toereikend+na+stalbezetting
© John Claessens

Van Haga wilde van Yesilgöz weten of ze bereidheid was om illegale stalbezettingen zwaarder te bestraffen. De minister geeft aan dat het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland kan overgaan tot vervolging voor huisvredebreuk en verboden toegang bij een illegale stalbezetting. 'Huisvredebreuk is een misdrijf dat wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van de derde categorie.'

Wanneer een betrokkene bij de huisvredebreuk bedreigingen uit of middelen gebruikt om vrees aan te jagen, kan een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaar of een geldboete van de vierde categorie worden opgelegd. Het gaat daarbij om een bedrag van 22.500 euro. 'Als de huisvredebreuk door twee of meer verenigde personen wordt gepleegd, kunnen de hiervoor genoemde strafmaxima met een derde worden verhoogd.'

Verboden toegang

Verboden toegang is een overtreding die wordt bestraft met een geldboete van de eerste categorie, geeft Yesilgöz aan. 'Het is aan het OM om afhankelijk van de omstandigheden te bepalen of vervolging aangewezen is en zo ja welke feiten ten laste worden gelegd.'

Verder is het volgens haar aan de rechter voorbehouden om de meest aangewezen straf, naar soort, lengte of omvang en modaliteit te bepalen. 'Hij weegt daarbij alle factoren tegen elkaar af die hij voor het bepalen van de straf van belang acht.'

Vernieling van eigendommen

Indien tijdens een illegale stalbezetting andere strafbare feiten worden gepleegd, bijvoorbeeld vernieling van eigendommen van de staleigenaar, kan ook daarvoor strafrechtelijke vervolging plaatsvinden. 'Naar aanleiding van de stalbezetting in Boxtel in 2019 hebben de politie en mijn ambtsvoorganger afspraken gemaakt met de brancheorganisaties', geeft de minister aan.

Het gaat daarbij over uitwisseling van informatie en het instellen van contactpunten bij de politie, zodat in geval van een incident snel gehandeld kan worden. 'Dit contactpunt bij de Landelijk Eenheid van de politie is ingericht en de contactgegevens zijn doorgestuurd naar de verschillende brancheorganisaties. Actievoeren is toegestaan, maar als sprake is van strafbare feiten, voorbereidingshandelingen of vormen van extremisme wordt er opgetreden. Hier is en blijft aandacht voor bij de betrokken diensten.'


• Klik voor complete antwoord over dreigende stalbezettingen door extremisten op onderstaande pdf
 

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer