Zorg LTO om oproep extreme dierenactivisten

Op sociale media gaan berichten van dierenactivisten uit de extremistische hoek rond, waarbij wordt aangezet tot stalbezettingen en het bevrijden van dieren. LTO roept vooral op tot waakzaamheid in verband met mogelijke acties.

Zorg+LTO+om+oproep+extreme+dierenactivisten
© John Claessens

'Het extreme boerentuig moet opgespoord en opgesloten worden. Het zijn rechts-nationalisten en vergelijkbaar met nazi's voor de dieren', stelde een man uit Emmen die leden zoekt voor Animal Defence Force op Facebook. Hij kondigde deze week aan dat er vanaf volgende week stalbezettingen komen en dieren uit stallen worden bevrijd.

LTO ziet meer dreigberichten rondgaan op sociale media zoals appgroepen en Facebook. De organisatie roept daarom op waakzaam te zijn, maar ook om de rust de bewaren. 'Met de ervaringen uit het verleden is het goed dat ondernemers alert zijn op eventuele acties. We moeten ons niet gek laten maken, alertheid is altijd goed', stelt portefeuillehouder Kees de Jong.

De Jong weet niet waarom er nu opeens dreigingen zijn. 'Ik kan niet achterhalen wat er in het hoofd van een actievoerder speelt. Het is niet uit te sluiten dat de belangstelling voor de landbouw een rol speelt', zegt hij.

We moeten ons niet gek laten maken, alertheid is altijd goed

Kees de Jong, LTO-portefeuillehouder

Volgens De Jong is het belangrijk dat boeren weten wat zij kunnen doen aan preventie, maar ook hoe te handelen bij een verdachte situatie of een daadwerkelijke inbraak door dierenextremisten. 'Beveel mensen het terrein te verlaten. Maak ook foto's en noteer kentekens en kenmerken en kleding van verdachte personen. Bel bij spoedsituaties 112 en doe altijd aangifte.'

De LTO-bestuurder benadrukt dat rust belangrijk is. 'Op heterdaad betrapte personen mogen worden aangehouden bij het plegen van een misdrijf. Maar geweld bij de aanhouding is niet toegestaan.'


Kamervragen

De nieuwe dreigingen door dierenactivisten heeft geleid tot Kamervragen van BVNL-Kamerlid Wybren van Haga. Hij wil zwaardere straffen voor extremisten die boeren de stuipen op het lijf jagen.

'In New South Wales, Australië, worden illegale stalbezettingen zwaarder gestraft. Dat zou in Nederland ook moeten', stelt Van Haga. Hij wijst erop dat extremisten in Australië tot drie jaar celstraf en boetes tot omgerekend 13.433 euro kunnen krijgen.

Van Haga vraagt aan landbouwminister Henk Staghouwer hoe hij boeren gaat beschermen tegen aanvallen op hun eigendommen. En of de minister bereid is om illegale stalbezettingen ook in Nederland zwaarder te bestraffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer