HZPC betaalt 53,20 euro voor pootgoed van oogst 2023

De uitbetalingsprijs voor pootgoedtelers is volgens HZPC Holland historisch hoog. 53,20 euro per 100 kilo is 40 procent hoger dan de prijs die vorig jaar werd uitbetaald en ook 5 procent hoger dan de in maart gepubliceerde prognoseprijs voor oogst 2023.

HZPC+betaalt+53%2C20+euro+voor+pootgoed+van+oogst+2023
© Job Hiddink

De uitbetalingsprijs van HZPC is de definitieve prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaat in de klassen S tot en met A. Het pootgoedbedrijf in het Friese Joure meldt dat naast de hoge prijs oogstjaar 2023 wordt gekenmerkt door uitdagende omstandigheden en lagere opbrengsten.

Als verklaring voor de historisch hoge uitbetalingsprijs stelt Martin Jansen Klomp, regiomanager Benelux bij HZPC, dat ondanks een krimpend areaal voor pootgoed in Noordwest-Europa de vraag hoog blijft. 'Dat zorgt voor gunstige verkoopmogelijkheden. We streven ernaar pootgoedtelers zo goed mogelijk te belonen voor hun inspanningen.'


Jansen Klompt wijst op de stijgende kosten voor de telers en de vele uitdagingen op teeltniveau. 'Daarom is het goed om te zien dat we met een fors hogere uitbetalingsprijs opnieuw stappen zetten richting een positief toekomstperspectief', stelt hij. In het afgelopen jaar is een aanzienlijke hoeveelheid pootaardappelen afgekeurd of gedeclasseerd vanwege ziektes. Deels werd dit veroorzaakt door weersomstandigheden en deels door krimp van het middelenpakket.


Voorkeur voor potermaten

Door lage opbrengsten en een grote hoeveelheid bovenmaten was het een uitdagend verkoopseizoen, stelt HZPC. Afnemers geven volgens het bedrijf de voorkeur aan aardappelen in de potermaten, die kleiner zijn dan bovenmaten. Verkoopprijzen van bovenmaten liggen dan ook aanzienlijk lager dan die van potermaten. Toch is HZPC ook niet ontevreden over de afzet van de bovenmaten op de consumptiemarkt.

In een vooruitblik op komend jaar meldt CEO Gerard Backx van de HZPC-groep dat telers nu alweer met veel problemen worden geconfronteerd. 'Door het natte weer konden ze pas laat beginnen met poten. De beheersing van ziektes wordt bemoeilijkt door een overvloed aan regen, waardoor telers niet met machines het land op kunnen. Al met al zal het komende jaar opnieuw uitdagend worden voor iedereen in de aardappelketen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer