Pootgoedbedrijf HZPC boekt forse omzetgroei

De omzet van pootgoedbedrijf Royal HZPC Group steeg het afgelopen jaar met 20 procent tot 420 miljoen euro. De omzetgroei wordt vooral toegeschreven aan activiteiten buiten Europa.

Pootgoedbedrijf+HZPC+boekt+forse+omzetgroei
© Burt Sytsma Photography

In een reactie op de resultaten van de jaarrekening over het boekjaar 2022-2023 onderstreept HZPC-directeur Gerard Backx dat de groei in omzetvolume vooral plaatsvindt in Azië en Amerika. Direct of via licentienemers verkocht HZPC afgelopen jaar 944.000 ton pootgoed. Een jaar eerder was dat nog 900.000 ton.

De jaarcijfers van HZPC zijn deze week vastgesteld door de algemene vergadering van aandeelhouders. Het pootgoedbedrijf schrijft de omzetgroei naast de groei in volume vooral toe aan de hogere verkoopprijzen. Dit is vooral een gevolg van de hogere transportkosten die in de markt worden doorberekend.

HZPC verkoopt veel pootaardappelen geleverd in het land van bestemming. De groei in tonnages betreft vooral buiten Europa. Met de licentieteelt worden volgens HZPC grote stappen gezet in Azië en Amerika. De grotere omzet resulteert in een netto-bedrijfsresultaat van bijna 6 miljoen euro tegenover 5,5 miljoen euro in 2021-2022. In de vergadering van de aandeelhouders is het dividend, net als vorig jaar, vastgesteld op 6 euro per certificaat.

Investeren in eigen onderzoek

Voor de komende jaren zet HZPC verder in op efficiëntie van interne processen en investering in eigen onderzoek. Backx benadrukt daarvan het belang: 'Door te investeren in onderzoek kunnen we nieuwe aardappelrassen ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame en leefbare toekomst. De komende jaren introduceren we veel nieuwe robuuste rassen met belangrijke resistenties.'

HZPC werd ongeveer een maand geleden getroffen door een ernstige vorm van cybercriminaliteit. Volgens het bedrijf is daarbij uiteindelijk geen geld in verkeerde handen terechtgekomen. In relatie tot de jaarrekening doet HZPC verder geen mededelingen over de financiële consequenties van de cyberaanval.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer