HZPC verkoopt pootgoed resistente rassen alleen nog voor gangbare teelt

Pootgoedbedrijf HZPC heeft besloten om vanwege de oplopende phytophthoradruk geen pootgoed van resistente aardappelrassen meer aan te bieden voor de biologische aardappelteelt.

HZPC+verkoopt+pootgoed+resistente+rassen+alleen+nog+voor+gangbare+teelt
© Haijo Dodde

De reden voor dit besluit is volgens HZPC dat de biologische teelt van aardappelen onvoldoende mogelijkheden biedt om de resistenties op een goede manier te beschermen tegen doorbraak van phytophthora. De salesmanagers Paul Zekveld en Luuk Sipma vertelden dat donderdag tijdens een bijeenkomst in het kader van het verlengde convenant 'Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen' in het Flevolandse Tollebeek.

'Wij hebben nog relatief weinig aardappelrassen met resistentiegenen beschikbaar. Daar zijn we zuinig op', stelt Sipma. 'Gangbare telers kunnen meer doen met gewasbeschermingsmiddelen in de teelt om te zorgen dat de druk van phytophthora niet te veel oploopt. De kans op een doorbraak van de resistentie is daardoor kleiner dan in de biologische teelt, waar ingrijpen niet of nauwelijks mogelijk is.'

Het besluit om te stoppen met de Biopool voor pootgoedtelers is dit jaar genomen op basis van voortschrijdend inzicht en dus vooral met het oog op de toenemende phytophthoradruk, verklaart Zekveld. Alle betreffende biologische pootgoedtelers hebben een brief hierover ontvangen van HZPC. 'We sluiten overigens niet uit dat we op termijn wel weer met biologisch pootgoed op de markt komen. Maar voor eerst willen we onze resistente rassen vooral gangbaar goed opbouwen. Daar ligt nu de focus', benadrukt de salesmanager.


Niet meer op demovelden

Op de drie demovelden met robuuste aardappelen op drie locaties in Nederland waren de afgelopen jaren ook vaak rassen van HZPC opgenomen. Een voorbeeld van een veelbelovend ras is HOM 13-8236. Dit is een mooie fritesaardappel die eventueel ook geschikt is voor verse consumptie. Zekveld acht de kans niet groot dat de resistente rassen van HZPC ook komend jaar weer op de demovelden komen te liggen.

Enkele convenantpartners die aanwezig zijn op de bijeenkomst in Tollebeek, reageren enigszins verbaasd op het besluit van HZPC om te stoppen met de teelt en verkoop van resistente rassen voor de bioteelt. Zekveld legt uit dat meespeelt dat biologisch pootgoed in feite alleen maar voor de consumptieteelt in Nederland wordt gevraagd. 'Het komt te vaak voor dat we met onverkocht biologisch pootgoed blijven zitten. Daarvoor willen we niet het risico lopen om goede rassen te verliezen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer