'Het begon op 18 oktober met regenen en het is niet meer gestopt'

Akkerbouwers benutten momenteel elke mogelijkheid om het land op te gaan. Zo ook Ivo Haartsen uit Biervliet, die vorig weekend zijn kans schoon zag om 4 hectare pootgoed voor vermeerdering te poten.

%27Het+begon+op+18+oktober+met+regenen+en+het+is+niet+meer+gestopt%27
© Bastian de Feijter

Hoewel niet ideaal, besloot de Zeeuws-Vlaamse akkerbouwer om zaterdagavond 8 juni toch toe te slaan. En wel met drie losse werkgangen. 'Voorop de trekker met woelpoot, daarachter de ruggenfrees en tenslotte de snarenbedplanter. Het frezen deden we met een trekker met gps en drukwisselsysteem. Dat ging grotendeels goed, op een paar natte plekken na.'

Rond middernacht zat de klus erop en was het perceel op lichte zavelgrond voorzien van klasse S pootgoed van de rassen Bellini en Spunta. 'Ik pacht dat perceel van de buurman. Er stonden bieten als voorvrucht, die zijn droog gerooid. Er waren dus geen diepe sporen. Het perceel is ook niet geploegd.'


Verstikte grond

Haartsen doet veel loonwerk voor akkerbouwers in de regio. Het meeste pootgoed zit al in de grond. Voor zijn eigen bedrijf rest nog 6,5 hectare, maar door de regenval van begin deze week moet hij die klus voorlopig uitstellen. 'Het deel dat nog gepoot moet worden, ligt op klapzand en die grond is grotendeels verstikt. Dus daar moet eerst de ploeg doorheen. Woelen is geen optie.'

Net zoals in vele andere delen van Nederland kampen agrarisch ondernemers ook in het uiterste zuidwesten met natte voeten. 'Het begon op 18 oktober 2023 om 18.00 uur met regenen en het is niet meer opgehouden', weet de akkerbouwer nog als de dag van gisteren.

'In deze hoek is in zeven maanden tijd 900 millimeter neerslag gevallen. Normaal valt er in een jaar ruim 800 millimeter. De oude garde heeft het vaak over 1983, toevallig mijn geboortejaar, als extreem nat jaar. Maar dit overtreft het volgens hen', aldus Haartsen.


Niet klagen

De akkerbouwer moet ook nog bruine bonen zaaien. Daarnaast groeien het vlas en de zaaiuien langzaam, een gevolg van lage temperaturen en weinig zonlicht.

'We hebben op elk perceel waterschade. Ik verwacht geen topopbrengsten, maar ik mag ook niet klagen. Even verderop zit een buurman met 1,5 hectare rotte knollen, en 20 kilometer verderop zijn percelen van 30 hectare verloren gegaan', besluit Haartsen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer