Waterschap De Dommel: wateroverlast komt niet door meanderende beken

Gebieden waar beken weer meanderen, hebben niet meer problemen met water dan andere plekken. Dat stelt waterschap De Dommel na eigen onderzoek.

Waterschap+De+Dommel%3A+wateroverlast+komt+niet+door+meanderende+beken
© Ralf Pijnenburg

Ingrepen door het waterschap zijn dan ook niet de oorzaak van ondergelopen kruipruimtes. Desondanks heeft waterschap De Dommel dertig schadeclaims van gedupeerden met schade door wateroverlast in behandeling, meldt het Eindhovens Dagblad.

Boeren en burgers wijzen allemaal naar de meanderende beken als oorzaak van ondergelopen akkers en kelders. Dat blijkt ook uit de meer dan driehonderd meldingen bij het Meldpunt Wateroverlast van het Eindhovens Dagblad.


• Lees meer over wateroverlast

Veel mensen gaan ervan uit dat de beken in extreem natte tijden water daardoor onvoldoende afvoeren. Maar die conclusie is niet terecht, stelt het waterschap. Het onderzocht de wateroverlast en de grondwaterstanden in het hele beheersgebied. Omdat vrijwel alle peilbuizen extreem hoge standen laten zien, is er geen verband tussen de beekherstelprojecten en de wateroverlast, luidt de conclusie. Wel wordt erkend dat bij de herinrichting van de beken geen rekening is gehouden met extreme droogte of regenval.

Op een aantal plekken is wel iets misgegaan, blijkt uit het onderzoek. Zo werd bij de herinrichting van de Reusel, rond Lage Mierde, ingeschat dat de beek maar eens in de zeven jaar zou overstromen. Naar nu blijkt is daarbij het hoogste punt van de brug als uitgangspunt genomen en niet de weg naast de brug die 32 centimeter lager ligt. Is dat het uitgangspunt, dan overstroomt de brug volgens de modellen elk jaar wel een keer. Het afgelopen jaar lag het aantal overstromingen overigens eerder in de buurt van tien keer per jaar.


Verkeerde drempel

Verder lag volgens waterschap De Dommel een drempel in de Groote Beerze verkeerd en was een overkluizing te laag. Dat wordt komende tijd verholpen.

Bij waterschap De Dommel hebben zich 67 gedupeerden met waterschade gemeld, die daarvoor het waterschap aansprakelijk stellen. In dertig gevallen gaat het om een formele schadeclaim. Het Meldpunt Wateroverlast van het Eindhovens Dagblad is inmiddels gesloten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer