Belgische groenteverwerkers vrezen tekort door nat voorjaar

De aanhoudende nattigheid heeft in België een forse impact op het voorjaarswerk in de groentesector. Zo is er nauwelijks spinazie gezaaid en lopen telers ook met andere gewassen veel vertraging op. De Belgische diepvriesgroenteverwerker Ardo houdt zijn adem in en meldt dat er zeker een tekort komt aan spinazie. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor erwten.

Belgische+groenteverwerkers+vrezen+tekort+door+nat+voorjaar
© Job Hiddink

Op de Belgische nieuwssite Vilt meldt hoofdagronoom Jan Hanssens van Ardo dat het moeilijke voorjaar ook de verwerkingsplanning bij het bedrijf in de war gooit. Zo heeft hij telers verzocht hun tweede planting van bloemkool uit te stellen omdat de oogst anders mogelijk samenvalt met die van bonen.

Volgens keyaccountmanager Luc De Waele van industriegroentetelerscoöperatie Ingro betekent het uitstel van het voorjaarswerk voor sommige teelten ook definitief afstel. 'Veel spinazie is niet ingezaaid. Van dit gewas verwachten wij straks zeker een tekort.'

Hanssens bevestigt dat en voorziet ook een krapte aan erwten. 'Dit gewas wordt nog tot volgende week ingezaaid, wat in de regel zorgt voor minder opbrengst. In combinatie met mindere opbrengsten van erwten in Zuid-Europa vrees ik voor een tekort', zegt de hoofdagronoom.


Te vroeg voor prognoses

Voor andere Belgische industriegroenten is het nog te vroeg om prognoses te maken, zegt Hanssens. 'Met een groeizame zomer kan wat worden ingehaald, maar het kan ook de andere kant op gaan. Dat is gewoon afwachten.'


Daarnaast verwacht de hoofdagronoom dat door de late inzaai veel gewassen laat oogstrijp zijn. 'Wortelen, pastinaak en schorseneren zijn waarschijnlijk pas in november of december klaar.' Voor wat betreft de verse groenten in België zijn er nog geen problemen in de aanlevering. Wel hebben telers door de nattigheid ook met deze gewassen veel vertraging met voorjaarswerk.

'Spruiten, bloemkool, knolselderij, courgette en verschillende koolsoorten hadden medio mei al in de grond gemoeten, maar ik schat dat nog maar de helft is gedaan', zegt Rik Decadt van REO Veiling. Voorlopig ziet de directeur productie nog geen reden tot paniek.


Hoop op groeizame zomer

'Er zullen wel gaten zijn in de toelevering van bepaalde vollegrondsgroenten. We hopen dat de komende weken de rest wordt geplant en gezaaid op de zwaardere gronden. Als we dan een groeizame zomer krijgen, kan een gedeelte van de achterstand nog worden ingehaald.'

Decadt ziet verder nog weinig impact op de primeurgroenten, zoals bloemkool en prei, die vaak op de lichtere gronden worden geteeld. 'Telers hebben hier behoorlijk kunnen doorwerken en het was groeizaam weer. De aanvoer kwam mondjesmaat op gang, maar het verloopt nu naar behoren', constateert de directeur productie.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer