Tweede Kamer stelt data in kalenderlandbouw ter discussie

Verschillende partijen in de Tweede Kamer maken zich vanwege de vele neerslag grote zorgen over de akkerbouwsector. Zij zien dat agrariërs later inzaaien dan gebruikelijk en waarschijnlijk niet kunnen oogsten voor 1 oktober, zoals de kalenderlandbouw voorschrijft.

Tweede+Kamer+stelt+data+in+kalenderlandbouw+ter+discussie
© Huisman Media

CDA'er Eline Vedder noemt de weersomstandigheden 'echt miserabel'. 'Ik zie aardappelvelden die eerder rijstvelden lijken.' Ze verwees ook naar het onderzoek dat Nieuwe Oogst hield onder akkerbouwers over de wateroverlast. 'Een kwart van de telers en de boeren denkt dat het seizoen nog helemaal te redden is en driekwart dus niet.'

Pieter Grinwis (ChristenUnie) maakt zich eveneens grote zorgen. 'We zien ons door de weersomstandigheden weer voor het probleem gesteld dat in het boerenbedrijf het zaaien, poten en oogsten zich niet laten dwingen door een kalender, maar dat je altijd rekening moet houden met het weer.' Hij vroeg de minister of Wageningen University & Research kon onderzoeken hoe de politiek en de sector hiermee kan omgaan. 'Ook met het oog op het achtste actieprogramma Nitraatrichtlijn.'


Haalbaarheid 1 oktoberregel

CDA, VVD, NSC en ChristenUnie dienden daarom dinsdag een motie in waarin zij demissionair landbouwminister Piet Adema vragen te onderzoeken voor welke gewassen de 1 oktoberregel dit jaar onhaalbaar is. Voor die gewassen moet de minister dan voor 1 september een oplossing bieden, zoals het aanpassen van de 1 oktoberregel voor deze gewassen in dit jaar.

Daarnaast vragen de partijen de minister in overleg met de sector een voorstel te presenteren voor een structurele oplossing ter vervanging van kalenderlandbouw in de Nitraatrichtlijn waaraan nu wordt gewerkt. De motie komt volgende week in stemming.


Afwachten wat het weer doet

Adema laat weten te willen kijken naar de data. 'Ik ben daar ook met de sector over in gesprek, maar ik ben nog niet zover om het ook nu maar vast op te schuiven. Laten we even kijken hoe het weer zich de komende periode ontwikkelt. Maar ik heb een positieve grondhouding om ook daar goed naar te kijken en te bekijken of we 1 oktober misschien moeten opschuiven.'

Het weer drukte vorig jaar ook al een stempel op de oogst. Destijds schoof de landbouwminister de datum van 1 oktober op naar 15 oktober om meer ruimte te geven vanwege het natte voorjaar en het niet tot rijping komen van consumptieaardappelen. BBB en VVD pleitten destijds ook voor afschaffing van de kalenderlandbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer