Groenteverwerkers voorzien grote schaarste: 'Dit is gewoon overmacht'

De Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef) heeft grote zorgen over de grondstoffenvoorziening van haar fabrieken. Vanwege het natte voorjaar zijn lang niet alle geplande percelen met industriegroenten ingezaaid. Het is de verwachting dat het voor bepaalde gewassen ook niet meer gaat lukken.

Groenteverwerkers+voorzien+grote+schaarste%3A+%27Dit+is+gewoon+overmacht%27
© Vidiphoto

'Onze fabrieken krijgen zeker niet het geplande volume', zegt Vigef-voorzitter Ruben Bringsken. 'Het blijft maar regenen. Dit is gewoon overmacht. Bij droogte kun je wat redden met beregening, maar als er zoveel water valt zoals in het afgelopen halfjaar, dan heb je als teler gewoon niets op het land te zoeken.'

Bringsken verwacht de grootste problemen in de voorziening van doperwten en suikermais. Ook in de spinazieteelt spelen er problemen. 'We staan aan de vooravond van de start van de verwerking van doperwten. Maar als het zo nat blijft, krijgen ondernemers het product gewoon niet van het land', zegt de Vigef-voorzitter.


Niet voldoen aan leveringsplicht

Doordat veel telers niet of pas laat hebben kunnen zaaien, is het duidelijk dat ze niet de verwachte opbrengsten halen. Hierdoor kunnen ze waarschijnlijk niet voldoen aan hun leveringsplicht bij conservenfabrikanten. 'Telers worden daarvoor niet beboet', meldt Bringsken. 'Ze krijgen betaald voor het volume dat ze wel kunnen leveren, volgens de afgesproken contractprijs.'


De voorzitter van de belangenorganisatie wil nu met de hele keten om tafel om te kijken hoe ze de voorziene grondstoffentekorten en andere problemen kunnen opvangen. 'We moeten proberen de pijn samen te dragen en met alle ervaring die er is zo goed mogelijk met deze situatie proberen om te gaan. Zo zullen op sommige plekken telers kunnen overzaaien of overpoten, maar her en der zal dat ook helemaal niet meer lukken.'

Volgens Bringsken is het grootste gedeelte van de groenteteeltgebieden geraakt door de nattigheid. 'We gaan nu inventariseren om een goed beeld te krijgen van de schade en komen op korte termijn met een update daarover naar buiten', belooft hij. Pas dan kan hij ook meer zeggen over hoeveel volume de conservenfabrieken daadwerkelijk tekort zullen komen.


Over Vigef

De Vigef is de belangenorganisatie van de grondstoffenleveranciers en producenten van verwerkte groenten, fruit en champignons. De Vigef en haar leden vertegenwoordigen een bedrijfstak met ruim twintig ondernemingen. Dat is jaarlijks goed voor ruim 700 miljoen euro omzet in Nederland.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer