Delphy test veenvrije potgronden uit lokale reststromen

In het kader van gesloten kringlopen test advies- en onderzoeksinstelling Delphy voor de boomteelt twaalf verschillende substraatmengsels die zijn gemaakt vanuit lokale reststromen.

Delphy+test+veenvrije+potgronden+uit+lokale+reststromen
© Arno Engels

Delphy gaat op zijn onderzoekskwekerij in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp diverse onderzoeken uitvoeren met reststromen uit de regio. Hiervoor wordt een lokaal netwerk ontwikkeld met boomkwekers uit Greenport Boskoop, de gemeente Alphen aan den Rijn en bedrijven uit diverse sectoren. Een van de onderzoeken is het testen van verschillende veenarme en veenvrije potgronden gebaseerd op lokale reststromen.

Vorige week zijn twaalf verschillende substraatmengsels gemaakt van een breed scala aan hernieuwbare grondstoffen, variërend van houtvezel en verschillende soorten compost uit de regio tot gefermenteerde mais, biochar, miscanthus en droge mestfractie. In de mengsels hebben onderzoekers van Delphy coniferen opgepot. Zij gaan de groei van de planten in de verschillende substraten volgen.

Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen in potgrond is volgens Delphy een belangrijke uitdaging voor telers. Afgelopen jaren is al het nodige onderzoek uitgevoerd naar veenarme en veenvrije mengsels. Het onderzoek naar het opwaarderen van reststromen maakt deel uit van het Europese Interreg-project 'CloseCycle'. Dat is dit jaar begonnen met de ambitie om partijen die werken aan gesloten kringlopen samen te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer