Jan Pieter Smid heeft opnieuw de mooiste bewaaruien

Akkerbouwer Jan Pieter Smid uit Zeewolde heeft woensdag 10 januari voor het tweede jaar op rij de verkiezing van de 'Mooiste bewaarui' gewonnen. Tijdens de themadag uien in het Flevolandse Dronten ging zowel de publieksprijs als de juryprijs naar Smid.

Jan+Pieter+Smid+heeft+opnieuw+de+mooiste+bewaaruien
© Job Hiddink

De Flevolandse akkerbouwer leverde volgens de vakjury en het publiek het mooiste bakje uien aan van oogst 2020. Smid won met het ras Hyroad. Op plek twee eindigde uienteler Joeri Koeman met het ras Red Ray. Akkerbouwer Lars Machielse sleepte met het uienras Centro de derde plaats in de wacht.

Aan de verkiezing de 'Mooiste bewaarui van 2024' deden dit jaar zeventien deelnemers mee. De themadag is een initiatief van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) en het Platform Nederlandse Uientelers. Laatsgenoemde bestaat uit LNCN, Holland Onion Association en Delphy.


Pittig groeiseizoen

Volgens Delphy-adviseur Paul Hooijman was het door het pittige groeiseizoen van 2023 niet gemakkelijk voor de deelnemers om goede uien te selecteren. 'Toch is het hen gelukt om zeventien prachtige uienkistjes te presenteren. Er zit geen lelijke bak tussen', zei hij tijdens de prijsuitreiking.


De vakjury vond uiteindelijk de uien van Smid het mooist vanwege de uniformiteit en goede kleur. Dit jaar bestond de jury uit Werner Verschueren van Wiskerke Onions, Kees Claassen van Heyboer en Van Iperen-teeltadviseur en akkerbouwer Piet-Jan van der Eijk. Laatsgenoemde won zelf in 2018, 2019 en 2020 de verkiezing voor de mooiste bewaarui.


De uitreiking van de 'Mooiste bewaarui van 2024' vond woensdag 10 januari plaats bij De Meerpaal in het Flevolandse Dronten.
De uitreiking van de 'Mooiste bewaarui van 2024' vond woensdag 10 januari plaats bij De Meerpaal in het Flevolandse Dronten. © Job HiddinkBekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer