Delphy: met driftreductie goede bestrijding van cercospora mogelijk

Met driftreducerende spuittechnieken is een goede bestrijding van de bladschimmel cercospora in suikerbieten mogelijk. Dit blijkt uit onderzoek dat Delphy heeft uitgevoerd in opdracht van BO Akkerbouw.

Delphy%3A+met+driftreductie+goede+bestrijding+van+cercospora+mogelijk
© Han Reindsen

Het onderzoek van Delphy resulteert in een factsheet met een advies om te komen tot effectieve bespuitingen waarbij wordt voldaan aan de eisen voor driftreductie die horen bij de te gebruiken gewasbeschermingsmiddelen. BO Akkerbouw financierde het onderzoek in 2022 en 2023 om specifiek voor de bestrijding van cercospora in suikerbieten de invloed van de driftreductie op de effectiviteit vast te stellen.

Delphy voerde het onderzoek uit met een speciale spuittechniekenmachine. De spuitomstandigheden waren in 2022 warm en droog. Toen hadden de suikerbieten last van de hitte en droogte. In 2023 was het weer gunstiger voor het bestrijdingsresultaat. Algemeen stelt Delphy vast dat het spuiten met conventionele technieken met grove druppels de effectiviteit van de bestrijding niet negatief beïnvloedt.


Groter spuitvolume

Bietentelers kunnen de drift bij het spuiten verminderen door gebruik te maken van spuittechnieken met verlaagde spuitbomen, luchtondersteuning of met een sleepdoek. Op basis van het onderzoek adviseert Delphy vooral bij deze technieken om bij een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent een groter spuitvolume te gebruiken. Dit omdat onder droge omstandigheden vooral de fijnere druppels sneller verdampen.

Met conventionele spuitbomen met standaard dopafstanden en boomhoogte geeft een spuitvolume van 300 liter per hectare een iets beter spuitbeeld en betere effectiviteit dan met 200 liter spuitvloeistof. Bij 300 liter geeft een 90 procent driftreducerende dop een iets betere bedekking dan een dop met 95 procent driftreductie.

Spuittechnieken met verlaagde spuitbomen, eventueel met luchtondersteuningen, geven bij 300 liter per hectare en met 3 bar spuitdruk een goed spuitbeeld met 95 procent en 97,5 procent driftreducerende doppen. Met een sleepdoek en 2 bar spuitdruk is bij een lage relatieve vochtigheid ook het advies om 300 liter water te gebruiken voor het beste bestrijdingsresultaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer