Rijn over hoogste punt, dijken berekend op taak

De Rijn heeft vrijdagochtend waarschijnlijk het hoogste punt bereikt. Bij meetpunt Lobith was de waterstand toen 12,86 meter boven NAP. De komende dagen zal het water weer zakken. Dat meldt waterschap Rijn en IJssel.

Rijn+over+hoogste+punt%2C+dijken+berekend+op+taak
© ANP

De dijken kunnen de waterstand goed aan, meldt het waterschap. Lokaal is er overlast door water in de uiterwaarden of kwelwater. De waterstanden zijn bijzonder voor deze periode van het jaar, maar niet extreem hoog. Afgelopen december stond het water in de rivieren ruim een meter hoger.

Het hoge water heeft wel voor overlast gezorgd in uiterwaarden langs de grote rivieren. Zo zijn er campings langs het water. Ook akkers, weilanden en natuurgebieden in de uiterwaarden zijn ondergelopen. Het water dat vrijdag voor een hoge waterstand zorgde, is een deel van het water dat in Duitsland voor overlast en calamiteiten zorgt. Het meeste water in het getroffen Duitse gebied stroomt naar de Donau.


Schade Duitse landbouw aanzienlijk

De schade voor verzekeraars door de overstromingen in het zuiden van Duitsland bedraagt minstens 2 miljard euro. Dat zegt de brancheorganisatie voor Duitse verzekeraars GDV in een voorlopige schatting. Daarbij wordt gezegd dat er nog veel onzekerheid is over de totale schade omdat er nog steeds sprake is van hoogwater in de rivier de Donau in de deelstaat Beieren.

Door de overstromingen in Beieren en Baden-Württemberg zijn zeker zes doden gevallen. Duizenden mensen moesten hun huizen verlaten omdat die onder water kwamen te staan. Naast schade aan woningen en auto's zijn ook infrastructuur, bedrijven en boerderijen geraakt door watersnood. Volgens de landbouwminister van Baden-Württemberg zijn tienduizenden hectares aan landbouwgrond in de deelstaat beschadigd door zware regenval en overstromingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer