Model brengt evacuatiemogelijkheden vee bij overstroming in beeld

Hoe moeten een veehouder en een overheidsinstantie handelen bij een overstroming in een bepaald gebied? Evacuëren of niet en in welke volgorde van bedrijven? Hiervoor is een voorspellend demonstratiemodel gemaakt, de Veehouderij Evacuatie Beoordeling (VEB)-viewer. Deze viewer is verder ontwikkeld en onlangs op basis van een model getest.

Model+brengt+evacuatiemogelijkheden+vee+bij+overstroming+in+beeld
© Pixabay

De VEB-viewer is een model dat een concrete inschatting moet geven van het handelingsperspectief voor zowel de veehouder als de overheid bij een overstroming. Het is een voorspellingsmodel over de manier waarop een bepaalde ramp zich kan ontwikkelen, zodat duidelijk wordt welke bedrijven hun dieren op welk moment moeten evacueren.

Vorig jaar heeft VPH Consultancy de VEB-viewer geïnventariseerd en doorontwikkeld, specifiek voor de melkveehouderij en gericht op een grootschalige evacuatie bij een dreigende overstroming. Daarbij is gekeken naar de praktische toepasbaarheid en de benodigde informatie voor de veehouders en de veiligheidsregio's.


Simulatie

Voor deze doorontwikkeling is uitgebreid met de stakeholders en veehouders gesproken. Ook werd een simulatie uitgevoerd door een studententeam van HAS green academy in Den Bosch met een gebied met zeshonderd bedrijven en in totaal 86.000 runderen. Zij voerden daarbij ook gebruikerstesten uit.

Na de update wordt duidelijk wat de kwetsbaarheid is van de diverse veehouderijen. Ook kunnen de evacuatiemogelijkheden op voorhand worden ingeschat. Hierdoor kan een concreet plan worden voorbereid. Daarbij wordt aangegeven hoeveel tijd het kost om een specifiek bedrijf te evacueren en hoelang het duurt voordat het water op die locatie aankomt.

Bij de doorontwikkeling van dit model gaat het erom hoe de evacuatie moet worden uitgevoerd en welke voorwaarden en bijvoorbeeld mankracht en transportmiddelen hiervoor nodig zijn. Ook moet hierbij in beeld komen waar de geëvacueerde dieren worden opgevangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer