'Sol, dierenarts en waardevolle adviseur'

Sol. Dat is de korte roepnaam, en achternaam, van mijn veearts of moet ik zeggen was mijn veearts. Sol heeft na lang werkzaam te zijn geweest besloten te stoppen als praktiserend dierenarts. Nu is er nog tijd en ruimte om wat anders te gaan doen.

%27Sol%2C+dierenarts+en+waardevolle+adviseur%27
© Dirk Hol

Hij heeft groot gelijk want veearts is een zwaar beroep met onregelmatige tijden en fysieke inspanning. Bijna net als de boer. Ik vind het bijzonder jammer dat hij stopt, op persoonlijk gebied maar ook voor het bedrijf. Een goede varkensdokter is goud waard voor een bedrijf, vooral als er een goede wisselwerking is.

Zeker, we hebben best vaak fikse en felle discussies gehad en vaak was het maar goed dat daar niemand bij zat. Een stalbezoek was geen theekransje bij Sol en hij had ‘soms’ gelijk. De lat kan altijd hoger bij Sol en goed bedrijfsresultaat komt niet uit de lucht vallen. Dat gaat in kleine stapjes vooruit.

De lat is in onze sector steeds hoger komen liggen. Er is veel veranderd in dertig jaar. We zijn gegaan van een gebruik van antibiotica naar het preventief vaccineren. Of we daar financieel mee opgeschoten zijn, betwijfel ik zeer, maar de diergezondheid is dat wel en dat is het belangrijkste.

Het is wel goed om af en toe van adviseur te veranderen

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Ik denk dat het bij de meeste bedrijfsadviseurs wel in de bedoeling ligt om het bedrijf verder te helpen. Natuurlijk hebben ze ook een zakelijk belang, die dingen gaan vaak samen op. We zijn een sector waar een goede relatie nog belangrijk is. Al is het wel goed om af en toe van adviseur te veranderen.

Zelf word je vaak bedrijfsblind en dan is het goed dat andere mensen je effe vertellen dat er ook andere manieren zijn om het goed te doen. Daarnaast speelt ook dat deze beroepstak aan de keukentafel hoort wat er leeft onder de boeren. Het verdriet van lage prijzen en nieuwe wetgeving vanuit het Haagse. De keuze om wel of niet door te gaan als boer, het zijn allemaal verhalen die ze mee naar huis mogen nemen.

Adviseurs zijn de beste ambassadeurs van de sector die we maar kunnen hebben. Op de buurtbarbecue zullen ze de sector met passie verdedigen omdat ze van dichtbij zien wat er allemaal op ons afkomt.

Laten we met zijn allen maar zuinig en trots zijn op de mensen en bedrijven om ons heen. Want uiteindelijk hebben wij elkaar nodig om een krachtige sector te behouden. Gezien de opkoopgretigheid van onze overheid wordt dat nog een grote uitdaging.

Natuurlijk staat er inmiddels weer een nieuwe veearts met frisse blik tegen me aan te praten. En wat Sol betreft: die zijn we niet vergeten en op al die mooie herinneringen gaan we samen nog een goed glas wijn drinken! Bedankt René en tot snel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer