'Spreekt alzo en doet alzo, wat een prachtige uitspraak'

Ik was een paar weken terug bij een inzegening van een huwelijk in de kerk. Er gaat niks boven een beetje hoopvol liefdesgeluk op de vrijdagmiddag. Wat mij het meeste is bijgebleven van de dienst, was een tekst die op de preekstoel stond. 'Spreekt alzo en doet alzo.' Dat is natuurlijk een prachtige uitspraak voor net getrouwde echtelieden, maar ook in ons dagelijks werk en handelen.

%27Spreekt+alzo+en+doet+alzo%2C+wat+een+prachtige+uitspraak%27
© Dirk Hol

Dat dit moeilijk is, maken wij als boeren maar al te vaak mee. Neem nu GLB-hectarepremie. Na een halfjaar blijken de budgetten niet voldoende en worden de bedragen per hectare lager. Niks 'Spreekt alzo en doet alzo'.

Groter worden de uitdagingen voor onze vers gekozen Kamerleden. Nieuw bloed is altijd goed. Het was een beste politieke aardverschuiving deze keer. De zittende macht is met een veeg de laan uitgestuurd. Het was te verwachten.

Er is een groeiend gevoel in Nederland dat grote problemen niet worden opgelost en dat we ons klem zetten met allerlei regeltjes waar niemand gelukkig van wordt. Natuurlijk gaat er veel goed en je hoeft niet ver te reizen om te zien dat het ergens verderop ook niet vanzelf gaat. Je ziet echter de scheuren en die worden steeds groter.

Er is een groeiend gevoel dat grote problemen niet worden opgelost

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Er zal wat gedaan moeten worden aan de woningnood, instroom van asielzoekers en het inkomen van Jan Modaal. Hopelijk gaat dit niet gebeuren met een greep uit de staatskas als die niet al leeg is. Ontevredenheid afkopen is hopelijk nu wel over.

Het is aan het nieuwe parlement om de handschoen op te pakken en te handelen naar 'Spreekt alzo en doet alzo'. Al kunnen we er nog niet gerust op zijn dat we nu een luisterende overheid krijgen. De ambtelijke molen draait gewoon door met een kaartje waar de NV-gebieden op staan. Nadat eerst de economische waarden van de gebouwen op de stikstofkaart waren gereduceerd naar nul, zijn nu de waarden van gronden aan de beurt. Het is dat er grondhonger is, anders waren onze percelen ook nul waard.

Laten we verder maar niet te veel sombermannen in deze tijd van het verlichtende feest. De varkenshouderij heeft een financieel goed jaar achter de rug. Onze sector was dit jaar eindelijk een normale economische sector. Dat is ook wel nodig, want er komt nog veel op ons af de komende jaren en voor de stoppers is het een mooie zoete afdronk op hun werkzame leven.

Iedereen geniet van de laatste weken van het jaar met familie en vrienden. Er komt weer een jaar vol kansen. Hopelijk een jaar volgens de principes van 'Spreekt alzo en doet alzo'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer