'Het tijdperk van de sterke leiders'

De Duitse band The Scorpions bracht begin jaren negentig een nummer uit met de naam 'Wind of change'. Het werd een hit. Het ging over de verandering in het Oostblok na de val van het IJzeren Gordijn.

%27Het+tijdperk+van+de+sterke+leiders%27
© Dirk Hol

De val van het IJzeren Gordijn heeft Europa veel goeds gebracht. Voor de val leefden mensen in het westen met een angstig gevoel dat de vijand elk moment zou kunnen binnenvallen. De jaren erna ervoeren we hoe prettig het is te leven in wereld waar geen constante dreiging is.

Ook de uitbreiding van de Europese Unie is een zegen geweest. Over de snelheid ervan en waar Europa eigenlijk ophoudt kun je lang praten zonder het eens te worden. Als er niks was gebeurd, hadden we nu geklaagd over de praktische problemen die je tegenkomt als je de grens over wilt.

Het IJzeren Gordijn is weg. Er lijkt echter weer een nieuwe grens te komen sinds de Russische beer is losgeslagen en daarachter de Chinese draak steeds luider begint te brullen. Het is het tijdperk van sterke leiders, zowel in het oosten als in het westen. Een sterke leider in crisistijd is handig. Maar ik leef liever in vredestijd zonder sterke leider.

Sjaak zette duidelijk de paaltjes neer namens de boeren

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel (GD)

Wie ook weer een sterke leider nodig heeft, is LTO. Sjaak wil niet langer de sjaak zijn en heeft verstandig besloten dat er een tijd is van komen en van gaan. 'Wind of change is coming' en goed dat iemand anders de kar gaat trekken. Alle waardering voor onze Sjaak overigens. Ik kan niet goed beoordelen of hij het inhoudelijk goed heeft gedaan. Daarvoor staat dit lid te ver af van het LTO-bestuur.

Wat ik wel kan beoordelen zijn Sjaaks mediaoptredens. En die waren goed. De boodschap was kort en bondig en hij zette duidelijk de paaltjes neer namens de boeren. Dit is een grote pre in onze TikTok-maatschappij waar de concentratieboog niet langer duurt dan 3 seconden. Ik kan het weten, met drie pubers die vastgeplakt zitten aan hun scherm.

Waar ook nieuw leiderschap nodig is, is bij het Beter Leven-keurmerk (BLK) dat slim is opgebouwd als melkkoe door de Dierenbescherming. De supermarkten hebben tot nu toe de strijd verloren. Een zeldzaamheid, want die verliezen zelden iets. De financiële plus van het BLK is een vergoeding voor een lagere stalbezetting. Een verkeerde gang van zaken. Je zou vergoed moeten worden voor betere levensomstandigheden voor boer en dier.

Nu komen er 1 januari 2025 extra eisen voor het BLK. Dus extra kosten, maar niemand garandeert een hogere opbrengst. Veel varkenshouders twijfelen, net als ik, of we de kosten moeten maken. Er is dus sterk leiderschap nodig. Zodat de wind draait.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer